Ga terug
+ servings

Gebakken gehaktballetjes met Orzo in geroosterde pepersaus

Gebakken gehaktballetjes met Orzo in geroosterde pepersaus
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd50 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: gehaktballetjes, orzo
Porties: 4 personen
Calorieën: 674kcal

Ingrediënten

  • 200 gram orzo
  • 150 gram geraspte mozzarella
  • 1 aubergine, in kleine blokjes gesneden
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 300 gram geroosterde paprika's uit blik, vocht afgetapt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 250 ml kippenbouillon
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1 theelepel chilivlokken
  • zout + zwarte peper
  • verse tijm, om te strooien
  • olijfolie

Voor de gehaktballetjes

  • 250 gram gemalen rundvlees
  • 250 gram gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 3 eetlepels broodkruimels
  • 2 eetlepels melk
  • 3 eetlepels ricotta of zware room
  • 0,5 theelepel gerookt paprikapoeder
  • theelepel gedroogde oregano
  • theelepel komijn
  • 1 teentje knoflook fijngehakt of geraspt

Instructies

  • Doe de tomaten, bouillon, geroosterde paprika's en tomatenpuree in een blender met hoge snelheid. Mix tot een gladde massa.
  • Doe het broodkruim en de melk in een grote kom en meng alles goed door elkaar. Zet 5 minuten apart.
  • Snijd ondertussen de aubergine, snijd de sjalot in plakjes en hak de knoflook fijn.
  • Voeg het vlees, het ei, de knoflook, de ricotta, de kruiden, zout en peper toe aan het broodmengsel. Meng het geheel met uw handen tot het goed gemengd is. Rol het vlees in balletjes.
  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote ovenvaste koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes aan alle kanten bruin en haal ze uit de pan.
  • Voeg in dezelfde pan de sjalot en knoflook toe en bak 2-3 minuten tot ze zacht zijn. Voeg 3 el olijfolie toe en vervolgens de aubergineblokjes. Laat 5 minuten bakken en voeg de orzo toe. Roer en kook gedurende 1 minuut.
  • Roer de tomatensaus, zout, peper en de kruiden erdoor. Breng aan de kook, dek af en laat 8 minuten op zeer laag vuur sudderen tot de saus iets is ingedikt. Roer van tijd tot tijd met een houten lepel. Voeg indien nodig een beetje water toe.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200°C.
  • Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus en laat 5 minuten sudderen of tot de orzo beetgaar is. Bestrooi met mozzarella en verse tijm. Plaats in de oven tot de mozzarella gesmolten en goudkleurig is, ongeveer 10 minuten. Dien op!

Uitrusting

Notities

Kun je geen orzo vinden? Laat het weg en serveer dit gerecht met spaghetti of wat brood. 
Je kunt de aubergine ook vervangen door geraspte courgette. Of maak het zonder mozzarella. 

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 674kcal | Koolhydraten: 55g | Eiwit: 43g | Vet: 27g
4.84 van 6 stemmen