Maak de champignons schoon en snijd ze in stukjes. Pel en snipper de uien en de knoflook. Snijd het spek in dunne reepjes en het rundvlees in grove blokjes.
Verwarm eventueel de oven voor op 80 °C. Verhit 2 eetlepels olie in een kookpan en bak het vlees rondom bruin. Doe dit eventueel in twee keer. Schep het uit de pan en fruit nu de uien. Voeg de champignons, het spek en de knoflook toe en laat alles meebakken. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe, leg het vlees ook terug in de pan en giet er het bier en de bouillon bij. Leg de laurier en de tijm in de pan en kruid met peper en zout.
Zet het deksel op de pan, zet ze in de oven en laat 6 uur garen of tot het vlees gaar is. OfGiet over in een slowcooker en kook 6 uur op Low of tot het vlees gaar is.
Doe 15 minuten voor tijd wat sap uit de schotel in een pannetje, doe er 10 gram maïzena bij er roer goed dooreen. Breng kort aan de kook en giet dan weer over in de schotel. Roer goed en laat nog even verder garen.
Schil intussentijd de aardappelen en kook ze gaar in een pan gezouten water.
Verwijder de herde nerver van de kool en snijd ze in dunne reepjes. Breng water aan de kook en kook de kook gaar. Giet af.
Giet de aardappelen af en prak ze fijn. Voeg de boerenkool, de boeter, zout en nootmuskaat toe.
Schep het vlees in een grote ovenschaal (20 x 30 cm). Verdeel er het mengsel van aardappel en boerenkool over en strijk het oppervlak glad. Bestrooi met de geraspte kaas en laat in de oven 30 minuten gratineren. Decoreer net voor het serveren met de extra tijm.