20sardieneneventueel ontdaan van kop, maar zeker van de ingewanden
4eetlepelsgehakte verse peterselie
20takjesverse rozemarijn
12cherrytomaatjes, gehalveerd
12ontpitte zwarte olijven, gehalveerd
6eetlepelsextra vierge olijfolie
2eetlepelssherry wijnazijn
2citroenen in vieren gedeeld
Kosher of grof zout
Vers gemalen zwarte peper
Instructies
Schik de sardientjes in een kom. Besprenkel ze met de helft van de olijfolie. Bestrooi met zout, peper en de helft van de peterselie. Roer met je handen goed dooreen. Leg een takje rozemarijn in de holte van elke vis. Laat minstens een half uur marineren in de koelkast.
Doe in een andere schotel de tomaten, olijven, de rest van de olijfolie en de azijn bij elkaar en zet opzij op kamertemperatuur.
Steek een vuur aan in de kamado-grill volgens uw favoriete methode. Plaats na ongeveer 10 minuten het rooster op zijn plaats, sluit de koepel en open de bovenste en onderste dempers helemaal. Wanneer de temperatuur 220 graden Celcius bereikt heeft, stelt je de dempers af om de temperatuur te handhaven. Vergeet niet dat zelfs bij het grillen de koepel zoveel mogelijk gesloten moet zijn
Plaats de sardienen op de grill, sluit de koepel en kook 2 minuten. Rol ze zachtjes om en kook tot de vis stevig is; dit duurt nog ongeveer 2 minuten.
Breng de sardienen over naar een warme schotel. Knijp de citroenkwartjes over de vis en bedek met het tomatenmengsel en de peterselie.
Uitrusting
Kamado
Notities
Is het sardienen of sardines ? Beide schrijfwijzen zijn goed. Sardienen is het meervoud van sardien terwijl sardines het meervoud is van sardine.