2stengels preienkel witte en lichtgroene deel , in de lengte in twee gesneden en dan in dunne ringetjes gesneden
18kleine sjalotjesgehalveerd
3knoflookteentjesfijn gesnipperd
3laurierblaadjes
500gramchampignonsin blokjes gesneden
1fles rode wijn moet niet persé Bourgondië zijn
tijm
Peper
zout
maizenaeventueel om de saus in te dikken
Instructies
Snij het vlees en de groenten zoals beschreven in de ingrediëntenlijst.
Doe 1/4 van de olie in een braadpan en verwarm. Doe de spekreepjes erbij en kook ongeveer twee minuutjes. Breng het spek dan over in slowcooker.
Doe ondertussen het vlees in een kom en meng er de bloem, peper en zout door.
Doe opnieuw 1/4 van de olie de pan en verwarm. Doe het vlees erbij en bak ongeveer vijf minuten. Breng dan het vlees over in de slowcooker. Wanneer niet al het vlees in een keer in de pan kan, herhaal dit proces dan zo vaak als nodig. Deglaceer de pan na iedere bakbeurt met klein beetje water en doe dit water ook in de slowcooker;
Doe opnieuw 1/4 van de olie in de pan en kook de wortels, prei en uien gedurende een drietal minuten en breng dit dan ook over naar de slowcooker.
Doe resterende hoeveelheid olie en de boter in pan en voeg er de knoflook, laurierblaadjes, tijm en champignons aan toe. Kook gedurende een tweetal minuutjes en voeg er dan de wijn aan toe. Laat een vijftal minuten koken zodat alle alcohel verdampt is en breng dan ook over naar slowcooker.
Zet de slowcooker op de laagste stand en kook gedurende 6 uur of tot het vlees zacht is. Kruid eventueel bij met peper en zout.
Je kunt de saus wat indikken door op het einde van de kooktijd wat kookvocht te mengen met maïzena, dit te roeren tot een glad papje en dit dan nog enkele minuten mee te laten stoven in de slowcooker.
Notities
Aardappelpuree en groene boonjes gaan goed samen met dit gerecht.