Ga terug
+ servings

Crème Brulée

Klassieke bereiding van een klassiek dessert: Crème Brulée
Voorbereidingstijd30 minuten
Totale tijd3 uur 30 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Frans
Porties: 4 personen
Calorieën: 559kcal

Ingrediënten

  • 0,5 liter room
  • 125 gram suiker voor de Crème
  • 60 gram suiker om te karamelizeren
  • 4 eierdooiers
  • 15 gram Vanille -extract of vanillestok
  • 1 dl Baileys eventueel

Instructies

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor tot 150 graden.
  • Doe eierdooiers in een grote tas. Klop de eieren luchtig.
  • Meng de room en de suiker voor de crème in een steelpan.
  • Indien je een vanillestok gebruikt, snij in tweeën en schraap merg in de room. Doe ook schil in room. Meng eventueel het vanille-extract door de room als je dit gebruikt.
  • Verwarm de room tot aan kookpunt. (Haal nu eventueel de vanillepeulen eruit)
  • Doe een kleine beetje room in de tas met eieren en klop goed. Herhaal dit tot alle room bij de eieren is.
  • Doe het mengsel in 4 platte potjes en bedek met aluminiumfolie.
  • Plaats de potjes in een schaal en plaats die schaal in het midden van de oven.
  • Giet kokend (!) water in de schaal tot de potjes voor 1/2 onder staan.
  • Laat ongeveer 30 minuten in oven staan tot het eierroommengsel enigszins vast is.
  • Laat minstens 2 tot 3 uur afkoelen in frigo. Pas nu zal het mengsel volledig opstijven.

Afwerking

  • Verdeel de suiker egaal over de potjes.
  • Smelt de suiker met een vlammenbrander door de brander continue te bewegen tot de suiker gesmolten is en bruin ziet met blaasjes.
  • Dien dan onmiddellijk op.

Uitrusting

Oven
Gasbrander

Notities

Gebruik bruine suiker om te karamelizeren.
Voeg 1 dl Baileys toe aan de créme anglaise alvorens in de potjes te doen.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 559kcal | Koolhydraten: 45g | Eiwit: 27g | Vet: 97g
4.75 van 4 stemmen