Doe eierdooiers in een grote tas. Klop de eieren luchtig.
Meng de room en de suiker voor de crème in een steelpan.
Indien je een vanillestok gebruikt, snij in tweeën en schraap merg in de room. Doe ook schil in room. Meng eventueel het vanille-extract door de room als je dit gebruikt.
Verwarm de room tot aan kookpunt. (Haal nu eventueel de vanillepeulen eruit)
Doe een kleine beetje room in de tas met eieren en klop goed. Herhaal dit tot alle room bij de eieren is.
Doe het mengsel in 4 platte potjes en bedek met aluminiumfolie.
Plaats de potjes in een schaal en plaats die schaal in het midden van de oven.
Giet kokend (!) water in de schaal tot de potjes voor 1/2 onder staan.
Laat ongeveer 30 minuten in oven staan tot het eierroommengsel enigszins vast is.
Laat minstens 2 tot 3 uur afkoelen in frigo. Pas nu zal het mengsel volledig opstijven.
Afwerking
Verdeel de suiker egaal over de potjes.
Smelt de suiker met een vlammenbrander door de brander continue te bewegen tot de suiker gesmolten is en bruin ziet met blaasjes.
Dien dan onmiddellijk op.
Uitrusting
Oven
Gasbrander
Notities
Gebruik bruine suiker om te karamelizeren.
Voeg 1 dl Baileys toe aan de créme anglaise alvorens in de potjes te doen.