Doe de schelpen in ruim koud water en laat enige tijd weken. Schrob de schelpjes dan schoon. Gooi open schelpen weg. Spoel enkele keren in koud water.
Doe de wijn in een kookpot, doe de schelpen erbij en breng op een hevig vuur aan de kook. Kook ongeveer 4 minuten tot de schelpjes open zijn. Schud de pan ondertussen enkele keren op.
Haal dan de schelpjes uit de pan en verwijder de schalen.
Zeef nu het kookvocht door een fijne doek en kook voor de helft in.
Afwerking
Breng de pasta aan de kook.
Terwijl de pasta kookt doe je de olie, knoflook, de helft van de peterselie, de citroenzeste en de chili in een grote pan en laat op een zacht vuurtje bakken tot de knoflook begint te kleuren.
Giet de pasta af en doe de spaghetti bij de groenten in de pan.
Doe ook de venusschelpen en het (eventueel opgewarmde kookvocht) in de pan en bak al roerend gedurende één minuut. Zorg ervoor dat de schelpen niet koken !
Voeg eventueel nog wat peper en zout toe en de andere helft van de peterselie