Verwarm de olie in een grote zware pot en bak het vlees aan gedurende ongeveer 15 minuten. Doe het vlees uit de pot. Voeg nu de look toe en laat 2 minuten kleuren. Doe de look uit de pot en gooi weg. Doe de tomatenpuree in de pan en laat 1 minuut koken.
Giet de tomaten in de kookpot. Voeg pezo naar smaak toe en voeg ook het vlees en de basilicum toe. Laat minstens twee uur sudderen; Doe water bij als de saus te dik dreigt te worden.
Maak ondertussen de gehaktballen klaar. Doe hiervoor alle ingrediënten in een kom en meng goed dooreen. Doe de olie in de pan en bak het gehakt rul.
Maak de verse pasta en snijd de bladen ter grootte van de schotel.
Doe het vlees uit de saus (u kunt dit apart serveren) en meng het gehakt erdoor.
Bedek de bodem van een ovenschotel van 28 op 22 cm met een laagje tomaten en de gehaktmengsel.
Leg dan vervolgens laagjes pasta waarop je het tomatenmengsel doet en gedeeltes van de kaas.
Sluit af met een laag pasta, saus en geraspte kaas. Bedek eventueel af met een laag folie en bewaar in de frigo.
Afwerking
Doe de schotel gedurende 75 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden. Indien de bovenkant te bruin wordt, doe er aluminiumfolie op.
Neem dan uit de oven laat een kwartiertje rusten.
Meng de sla met wat olie en balsamicoazijn. Maak op de helft van het bord een veeg balsamico-olie en plaats daar gedeeltelijk een bergje rucola op Strooi wat pijnboompitten op de sla.
Steek met een ring met diameter van 7 cm 6 torentjes uit.
Plaats op ieder bord een lasagnetorentje naast de sla.