Ga terug
+ servings

Koninginnenhapje

aka Vol Au Vent of vol-au-vent
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 10 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 561kcal

Ingrediënten

  • 1 kip
  • 500 gram soepgroenten , zoals wortel, prei, selder en ajuin
  • 30 gram boter om groenten aan te stoven
  • 250 gram champignons
  • 30 gram boter om champignonnen in aan te stoven
  • 1 laurierblad
  • 1 beetje peterseliestengels
  • 1 takje tijm
  • 100 gram gemengd gehakt, facultatief

Voor de béchamelsaus

  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 1 dl room
  • 1 snuifje Peper ,versgemalen
  • 1 snuifje zout
  • 1 snuifje nootmuskaat ,versgemalen

Instructies

  • Maak de groenten schoon, snijd ze in grove stukken en zet aan in de boter in een hoge druk kookpot met regeling op hoge druk. Leg er de kip op en giet er water bij tot de kip onder staat.
  • Breng aan de kook en laat nog 30 minuten koken op hoge druk wanneer deze bereikt is. Laat dan de stoom af op natuurlijke wijze. Neem de kip uit de pot, zeef de bouillon en meet er een halve liter van af.
  • Snijd de champignons in plakjes en smoor ze gaar in boter.
  • Maak de béchamelsaus: Smelt de boter in de sauspan, roer er de bloem bij en klop er de bouillon door. Klop en kook totdat je een mooie gladde saus hebt. Roer dan de room door de saus.
  • Snijd het vlees van de kip in kleine stukjes en roer samen met de champignons door de saus. Breng op smaak met peper en zout.
  • Facultatief: Maak kleine balletjes van het gehakt en kook die even in wat bouillon. Voeg die toe bij de kip in de saus.

Uitrusting

Notities

Voor wie een nog krachtiger bouillon wil over houden kan de kip nog een extra nacht laten trekken in de bouillon.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 561kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwit: 44g | Vet: 41g
3.67 van 3 stemmen