Ga terug
+ servings

Zwarte Braambessensaus

Zwarte Braambessensaus uit/zonder Thermomix
Totale tijd30 minuten
Gang: Saus en Dressing
Keuken: Belgisch
Porties: 2 personen
Calorieën: 132kcal

Ingrediënten

  • 250 gram zwarte braambessen, eventueel diepvries
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel honing
  • 100 gram rode wijn
  • 0.5 theelepel verse rozemarijn, fijngehakt
  • 10 gram boter
  • zout
  • peper

Instructies

  • Doe de bessen in de mengbeker.
    Stel TM in: 3+ minuten / 100° / snelheid 1
  • Mix nu de bessen.
    Stel TM in: 1 minuut / snelheid 10
  • Voeg de balsamico azijn, honing, rode wijn en rozemarijn toe.
    Stel TM in: 12+ minuten / Varoma / snelheid 1 (Zonder Maatbeker)
    De saus zou dan gereduceerd moeten zijn tot de helft van het oorspronkelijke gewicht. Eventueel via gewicht controleren
  • Duw de saus nu door een zeef in een klein pannetje zodat de pitjes verwijderd worden.
  • Zet het pannetje op een zacht vuurtje en doe de boter in kleine stukjes erbij. Roer goed door.
    Breng op smaak met peper en zout.

Uitrusting

Notities

Voor wie geen Thermomix heeft kan de saus als volgt bereiden:
  1. Verhit een sauspan op middelmatig laag vuur. Voeg de bramen toe en kook tot ze zacht zijn en ze beginnen hun sap vrij te geven, ongeveer 2-3 minuten.
  2. Voeg de balsamico azijn, honing, rode wijn en rozemarijn toe en verhoog het vuur tot medium. Roer voortdurend tot de saus is gereduceerd en dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken.
  3. Haal de saus van het vuur en giet het door een fijne zeef om de bramenpitten te verwijderen. Voeg de saus terug toe aan de sauspan en draai de boter erdoorheen en breng op smaak met een snufje zout.
Tip om te controleren wanneer de saus tot de helft gereduceerd is
  1. Weeg de mengbeker zonder deksel en maatbeker. Dit kan door de beker van de Thermomix te nemen en dan op de knop te drukken om het gewicht te meten. (Voor mijn TM 5 is dit 1115 gram)
  2. Weeg opnieuw nadat je alle ingrediënten in stap 3 in de beker gedaan hebt. (Voor 2 personen was dit bij mij 1505 gram. Dit betekent dat het totale gewicht 390 gram was).
  3. In mijn concrete geval moet ik dan reduceren tot de beker met ingrediënten 1310 gram weegt. (1505 - (390:2))

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 132kcal | Koolhydraten: 11.5g | Eiwit: 0.8g | Vet: 4.1g
5 van 4 stemmen