Ga terug
+ servings

Brood in een handomdraai volgens Anita Sumer

Brood in een handomdraai volgens Anita Sumer
Totale tijd9 uur
Gang: Brood
Trefwoord: zuurdesem
Porties: 10 porties
Calorieën: 84kcal

Ingrediënten

  • 100 gram actieve starter
  • 20 cl water
  • 200 gram volkorenmeel
  • 100 gram tarwebloem, Krokant van Aveve bvb
  • 6 gram zout

Instructies

  • Zeef de meel en bloem. Zo krijgt ze meer lucht en wordt het zachter.
    Meng de bloem en meel met het water tot een homogene massa wordt. Meng net zo lang tot alle meel zich volgezogen heeft met het water, maar kneed nog NIET.
    Laat minstens 20 minuten rusten.
  • Voeg dan de starter en het zout eraan toe. Meng met je vingers. Duw en draai het deeg een aantal malen met de hele hand (zoals een schroef) en druk een aantal keer ineen. Let daarbij op dat je het deeg niet scheurt. Laat nu 10 minuten afgedekt rusten.
  • Kneed alles goed zodat alle ingrediënten een mooi deeg vormen. Om dit te bereiken kneed je 2 of 3 keer 2 tot 3 minuten. Laat het deeg na iedere kneedbeurt 10 tot 15 minuten rusten.
  • Laat het deeg na de laatste kneedbeurt 30 minuten afgedekt rusten.
  • Rek en vouw in de volgende 2 uur het deeg ten minste 4 keer.
  • Wacht tot het deeg in omvang verdubbeld is. Dit duurt 3 tot 6 uur. Vorm dan een rond brood voor: Doe hiervoor wat meel op het werkvlak. Haal het deeg uit de vorm met een natgemaakte schraper. Behandel het deeg voorzichtig. Rol nu eerst het deeg tot een vierkante vorm. Trek dan telkens aan een kant en vouw dat voor tweederden over het deeg. Duw op de vouw. Doe dit dus vier keren.
    Draai nu het deeg zodat de gladde kant boven ligt. Breng spanning aan door rond te draaien op glad werkvlad. Bestuif het deeg met wat meel en dek af met een doek. Laat even deeg 15 tot 25 minuten het op het werkblad rusten.
  • Geef het brood zijn definitieve vorm. Dit kan door de stappen bij het voorvormen te herhalen. Een andere manier is om om met je vingers alle hoeken van het deeg naar binnen te vormen. Draai deeg dan met gladde kant naar boven op droog werkvalk en breng weer spanning aan. Wacht 2 tot 3 minuten en stuif dan wat meel over het deeg en leg het in een rijsmandje met de gladde kant naar beneden.
  • Laat afgedekt rijzen tot het brood in omvang verdubbeld is.
    Je kunt het brood nu ook een nacht in de koelkast plaatsen.
  • Verwarm de oven 45 minuten voor het bakken voor op 275°. Verlaag dan de temperatuur tot 240° en zet het brood in een afgedekte 'Dutch oven'. Snij eerst in. Bak gedurende 15 minuten.
  • Doe het deksel af en bak nog 25 tot 35 minuten tot de korst mooi bruin gekleurd is.
  • Haal het brood uit de oven en leg op een rooster gedurende 2 uren.

Uitrusting

Oven
Creuset

Notities

Hier een tijdschema
 

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 84kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwit: 2g | Vet: 1g
5 van 3 stemmen