Verwarm de olie in een Creusetpot of Dutch oven op middelhoog vuur. Voeg de ui toe, breng op smaak met zout en bak, af en toe roerend, tot de ui doorschijnend en geslonken is, ongeveer 8 minuten.
Voeg de knoflook en gember toe en bak al roerend tot ze geurig en zacht zijn geworden, ongeveer 2 minuten.
Voeg de mosterdzaadjes, kurkuma, kerriepoeder, cayennepeper en komijnzaad toe en bak al roerend tot de mosterdzaadjes knetteren en knetteren, ongeveer 90 seconden.
Voeg de wortel, selderij en appel toe en bak al roerend tot ze net zacht beginnen te worden, ongeveer 2 minuten.
Roer de tomatenpuree erdoor, dan de bloem, en bak al roerend alle ingrediënten gelijkmatig, ongeveer 2 minuten.
Voeg de kip, masoor dal en kippenbouillon toe. Breng licht op smaak met zout. Breng het geheel aan de kook en schraap al roerend de bruine stukjes die aan de bodem van de pan kleven los. Zet het vuur laag om te blijven sudderen.
Dek de pan af en laat 10 minuten koken, ontdek dan de pan en laat nog 15 tot 20 minuten sudderen, tot de kip en de wortels gaar zijn, de soep romig is en de smaken zich hebben vermengd.
Roer de kokosmelk erdoor en knijp het limoensap erboven uit. Serveer in kommen met een beetje cayennepeper, indien gewenst.