Ga terug
+ servings

Béarnaisesaus

Recept voor de klassieke bereiding van Béarnaisesaus in een sauteuse
Totale tijd15 minuten
Gang: Saus en Dressing
Keuken: Frans
Trefwoord: bearnaise, Emulsie
Porties: 4 personen
Calorieën: 320kcal

Ingrediënten

  • 3 eierdooiers
  • 125 gram boter
  • 1 snuifje cayennepeper
  • 2 el fijngehakte verse dragon
  • 1 el fijngehakte kervel

Voor de gastrique:

  • 300 ml droge witte wijn
  • 50 ml azijn
  • 1 fijngehakte sjalot
  • 8 dragonstengels, enkel de steeltjes !
  • 1 bouquet garnie (peterselie, tijm, laurier)
  • 1 el geplette witte peperkorrels

Instructies

Voorbereiding (Maken van gastrique)

  • Doe alle ingrediënten voor de gastrique in een kom en laat tot zeker de helft inkoken.
  • Zeef de gastrique.
  • Laat de boter zachtjes smelten. Ze mag zeker niet bruin worden. Laat de witte deeltjes bezinken.

Afwerking

  • Neem een sauteuse en doe er de gastrique in, evenals de eierdooiers. Klop zachtjes de eieren los.
  • Zet de sauteuse op een zacht vuur en klop met een garde de eieren luchtig in achtvorm. Klop tot de massa een vaste consistentie krijgt. Het mengsel moet minstens in volume verdubbelen.
  • Haal de kom van het vuur en voeg al roerend geleidelijk aan de boter toe. Zorg dat er geen bezinksel bij het eiermengsel komt.
  • Kruid met cayennepeper en zout en roer er de kervel en dragon door.

Uitrusting

Sauteuse

Voedingswaarden per Portie

Serving: 50g | Calorieën: 320kcal | Koolhydraten: 4.5g | Eiwit: 19g | Vet: 62g
4.50 van 4 stemmen