500gram speltbloemVolkoren speltbrood van Aveve bvb
4gramdroge gist
320mlwater aan 32 tot 35 graden
15gram boter
10gramzout
Instructies
Doe alle ingrediënten in de mengbeker van de Thermomix. Mix 15 minuten met stand Kneden
Haal het deeg uit de beker een doe het in een met olie ingevette kom. Dek het deeg af met plastic folie. Laat 40 minuten tot 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
Haal het deeg uit de schotel en leg op bebloemd oppervlak (1)
Maak de vorm min of meer rechthoekig
Dan het deeg een drietal keer uitrekken en opnieuw samenvouwen waarbij je eerst uittrekt (2), dan één derde dicht plooit (3) en vervolgens het ander derde dichtvouwt (4). Dan 90 graden draaien.
Herhaal dit proces nog zeven keer.
Vervolgens opbollen en in rijsmandje plaatsen. Opnieuw 40 minuten afgedekt laten rijzen. Na 10 minuten de oven op 220 graden voorverwarmen en gietijzeren pot of Creuset pot MET DEKSEL in oven plaatsen.
Bak 20 minuten met deksel op de pot en vervolgens 20 minuten zonder deksel.
Om te bepalen of je deeg de tweede keer goed gerezen is kun je er een deukje ingeven:Als het deukje volledig verdwijnt: onder-rezenAls het deukje tot halverwege terug veert: precies goedAls het deukje in het deeg blijft staan: over-rezen