Ga terug
+ servings

Sousvide bereid Varkenshaasje

Varkenshaasje, gepekeld en daarna sousvide bereid
Bereidingstijd5 minuten
Passieve Tijd3 uur 30 minuten
Totale tijd4 uur 20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch, Modernistisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 232kcal
Kostprijs per portie: 2€

Ingrediënten

  • 600 gram Varkenshaas
  • 120 gram zout
  • 60 gram suiker
  • 1 klontje boter
  • 1 beetje olijfolie
  • 2 liter water

Instructies

  • Giet zout en suiker in een pan met de helft van het water en breng al roerend aan de kook. Kook verder tot het zout en de suiker volledig opgelost zijn.
  • Voeg nu de andere helft van het water toe aan de pekeloplossing, Vervang eventueel een gedeelte vanhet water door ijsbliokjes zodat het sneller afkoelt. Het pekelwater moet volledig koel zijn voordat de varkenshaas erin gaat, anders start je het garingsproces al.
  • Voeg de varkenshazen toe als het water volledig is afgekoeld en plaats de pan afgedekt 2 uur in de koelkast.
  • Dep de varkenshazen volledig droog en vacumeer ze met een de boter in de zak.
  • Plaats gedurende 1,5 uur in de sous-vide waterbak op 56 graden .
  • Dep de varkenshazen na het sous vide bad volledig droog! Bestrooi ze royaal met zout en peper als ze droog zijn.
  • Doe nu een scheutje olie op een stuk keukenrol en wrijf hiermee de (bij voorkeur gietijzeren pan in. Een dun ‘filmpje’ olie in je pan geeft een mooiere bruining dan een flinke laag olie. Verwarm de pan op je hoogste gaspit.
  • Pas als de pan gloeiend heet is leg je de varkenshazen in de pan. Laat ze ca. 60 seconden op één kant liggen voordat je ze omdraait. De andere kant krijgt ook 60 seconden baktijd (of tot hij mooi bruin is). Eventueel kunje ook nog kort de zijkanten van de varkenshaas lekker bruin bakken.
  • De varkenshaas kun je direct serveren. Doordat hij maar kort in de hete pan heeft gelegen hoef je hem niet te laten rusten, in tegenstelling tot het gewoon ‘braden’ van een varkenshaas. Als je wilt kun je hem natuurlijk prima een paar minuten laten liggen voordat je hem aansnijdt.

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Serving: 150g | Calorieën: 232kcal | Koolhydraten: 0.2g | Eiwit: 33g | Vet: 11g
3.95 van 34 stemmen