Pel de tomaten, haal de pitten eruit en snij in blokjes. Doe de tomaten in een kommetje met 1 eetlepel olijfolie en de peper en wat zout. Pel het knoflookteentje.
Voorbereiding voor de crostini
Haal het vlees uit de worstjes. Snij de kaas in kleine stukjes. Meng alles in een kommetje goed dooreen. Haal met een vormpje 2 vierkantjes (of ruitjes) uit iedere snede brood.
Voorbereiding voor de pizzaiola toastjes
Pel de tomaten, haal de pitten eruit en snij in blokjes. Doe de tomaten in kommetje. Ontpit eventueel de olijven en snij die ook in stukjes. Doe dit, samen met de oregano ook in kommetje. Doe 1 eetlepel olijfolie in een pannetje en bak gedurende 10 minuten het tomatenmengsel. Doe dan de in kleine reepjes gesneden uitjes erbij. Rooster het brood en haal dan de rondjes eruit.
Afwerking crostini
Voor de crostini: Verwarm de oven voor op 180 graden. Beleg de sneetjes brood met het vleeskaasmengsel. Bak 15 minuten in de oven of tot het vlees knapperig is en de kaas gesmolten is.
Afwerking bruschetta
Verwarm de grillplaat voor. Snij iedere ciabatta in 12 sneetjes. Besprenkel de sneetjes langs beide kanten met een beetje olijfolie. Leg dan op de grillplaat en draai om als bruine strepen zichtbaar zijn. Haal ze dan van de plaat en wrijf de sneetjes langs een kant in met het gepelde knoflookteentje. Doe de tomaten op de broodjes, evenals wat gescheurde blaadjes basilicum.
Afwerking pizzaiola toastjes
Haal de mozzarella uit het vocht en snij in kleine stukjes; Beleg de broodjes met de mozzarella en het tomatenmengsel.
Plating
Leg alles op een grote schotel met de in twee gesneden passievruchten en de rucola.