Ga terug
+ servings

Démi Glace saus

Recept voor het maken van DE basisaus voor heel veel sausen
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd3 uur
Totale tijd6 uur 15 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Belgisch, Frans
Porties: 4 porties van 1/2 liter
Calorieën: 243kcal

Ingrediënten

  • 0,5 witte selder
  • 4 uien
  • 5 wortelen
  • 1 bouquet garni (tijm, peterseliestengels, laurier)
  • 150 gram mager spek
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el bloem
  • 0,5 fles rode wijn
  • 2 knoflookteentjes
  • 10 peperkorrels
  • 2 el boter
  • 2,5 liter bruine fonds.

Instructies

  • Indien de bruine fonds gemaakt wordt op basis van poeder, bereid dan volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snij de groenten en het spek in grove dobbelsteentjes.
  • Doe de boter in de kom en laat smelten en kleuren. Doe er dan de wortelen, ui, witte selder en spek bij.
  • Laat even aanstoven zonder deksel.
  • Doe de tomatenpuree in de kom.
  • Voeg dan de bloem toe en roer goed dooreen (= singer).
  • Doe de wijn en de bruine fonds erbij.
  • Plet de peperkorrels en de look en doe erbij, evenals de bouquet garni.
  • Laat opkoken en laat dan minstens 3 uur zachtjes verder koken.
  • Schuim in die periode geregeld het vet af (= dépouiller). Reduceer tot de helft.
  • Passeer door zeef

Notities

U kunt deze basis voor sausen goed enige maanden invriezen; (Doe bvb in porties van 1/2 liter).

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 243kcal | Koolhydraten: 46g | Eiwit: 12g | Vet: 1g
4.45 van 9 stemmen