Ga terug
+ servings

Gratin Dauphinois

Recept voor een van de smakelijkste ovenschotels op basis van aardappelen
Passieve Tijd1 uur 20 minuten
Totale tijd1 uur 50 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Frans
Porties: 8 personen
Calorieën: 451kcal

Ingrediënten

  • 1,5 kg aardappelen
  • 75 gram boter
  • 1 teentje knoflook
  • 450 ml volle melk
  • 350 ml room, 35% vetgehalte
  • 125 gram gemalen kaas
  • 1 beetje pezo
  • 1 snuifje nootmuskaat

Instructies

Voorbereiding

  • Schil de aardappelen dan en snij ze in plakken van 2 mm dik.
  • Smeer een vuurvaste schotel in met look en boter.
  • Doe de aardappelplakken dakpansgewijs in de schotel.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat (=assaisonner).
  • Meng de room en melk en giet over de aardappelen (tot aardappelen juist onder staan).
  • Strooi de gemalen kaas erover.
  • Leg bovenop nog enkele klontjes boter.
  • Plaats de schotel voor ongeveer 1 uur en 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°.
  • Controleer of de aardappelen gaar zijn.

Afwerking

  • Zet desnoods nog eventjes onder de grill tot de kaas gekorst is

Uitrusting

Oven met grill
Mandoline

Notities

Wanneer de bovenlaag van de gratin tijdens het bakken te bruin dreigt te worden kun je verder kleuren vermijden door een stuk aluminiumfolie op de gratin te plaatsen.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 451kcal | Koolhydraten: 36g | Eiwit: 11g | Vet: 27g
5 van 3 stemmen