Ga terug
+ servings

Zweedse Gehaktballetjes uit Thermomix

Een Beetje Ikea in eigen huis: Zweedse Gehaktballetjes bereid in een Thermomix
Totale tijd50 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Zweeds
Porties: 5 Porties
Calorieën: 579kcal

Ingrediënten

Voor de balletjes

  • 4 el paneermeel
  • 150 gram ajuin
  • 200 gram rundsgehakt
  • 500 gram varkensgehakt
  • 0,5 tl komijn
  • 0,25 tl peper
  • 0,25 tl zout
  • 1 el tomatenpuree

Voor de saus

  • 120 gram ajuin
  • 10 gram look
  • 30 gram olijfolie
  • 40 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 gram bruine fonds
  • 100 gram zure room
  • 2 el mosterd
  • 0,25 tl zout
  • 0,25 tl peper

Instructies

Maak de balletjes

  • Doe de ajuin in de mengbeker van de Thermomix.

    Stel TM in: 4 seconden / snelheid 9
  • Voeg de rest van de ingrediënten voor de balletjes toe, maar NIET het Gehakt.

    Stel TM in: 5 seconden / snelheid 5
  • Voeg het gehakt toe.

    Stel TM in: 1 minuut / Deegkneedstand 1
  • Doe het gehaktmengsel uit de beker en maak de beker schoon. Rol balletjes van ongeveer 30 gram.
  • Verdeel de balletjes over onderste bodem van de Varoma-schaal en de bovenste Varoma-schaal. Doe 1 liter kokend water in de beker en plaats Varoma schaal erop.
    Stel TM in: 20+ minuten / 100 graden/ snelheid 2,5
  • Breng de balletjes over in een andere schaal en hou warm.

Voor de saus

  • Doe de ajuin en knoflook in de Thermomix beker.

    Stel TM in: 3 seconden/ snelheid 9
  • Doe de olie bij de ui.
    Stel TM in: 3+ minuten/ Varoma / snelheid 1
  • Doe de boter en de bloem bij het uimengsel.
    Stel TM in: 3+ minuten/ Varoma / snelheid 2
  • Stel TM in: 1 minuten/ 100 graden / snelheid 2

    Giet verspreid over die tijd 1/5 van de bruine fonds (of rundsbouillon) door de opening in de mengbeker.
  • Voeg overblijvende fonds / bouillon in Thermomix.
    Stel TM in: 3+ minuten/ 100 graden / snelheid 3
  • Voeg zure room, mosterd, peper en zout toe.
    Stel TM in: 5+ minuten/ 100 graden / snelheid 4
  • Giet saus over balletjes en dien op.

Uitrusting

Notities

In plaats van de balletjes te stomen in de Varoma (punt 5 bij de instructies voor het maken van de balletjes) kunnen de balletjes ook gebakken worden in een braadpan waarin vooraf wat boter en/of olie verwarmd werd. Terwijl de balletjes dan verder garen kan verder gegaan worden met het maken van de saus in de thermomix. Zo is het recept 20 minuten sneller klaar.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 579kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwit: 32g | Vet: 41g
4.50 van 8 stemmen