Ga terug
+ servings

Sushi

Populaire snack uit Japan
Passieve Tijd1 uur
Totale tijd2 uur
Gang: Antipasta, Bijgerecht, Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Japans
Trefwoord: Sushi
Porties: 5 personen
Calorieën: 183kcal

Ingrediënten

Voor de rolletjes

  • 3 vellen zeewier of nori
  • 1 ei(eren)
  • 0,33 paprika
  • 100 gram komkommer en/of wortel
  • 100 gram verse tonijn of zalm
  • sesamzaadjes

Voor de saus

  • wasabi
  • sojasaus

Voor de rijst

  • 200 gram Japanse Rijst
  • 280 ml water
  • 3 koffielepels rijstazijn

Instructies

Voorbereiding (Rijst en Ingrediënten)

  • Week de rijst gedurende minstens 1/2 uur in koud water. Ververs dit enige malen.
  • Doe de rijst en het water in een kom met goed sluitend deksel en zet op heel matig vuurtje. Laat ongeveer 30 minuten koken, zonder het deksel op te heffen.
  • Laat de rijst afkoelen. Wanneer de rijst kou is, vermeng de rijst met de rijstazijn. Meng goed dooreen en zet weg tot gebruik.
  • Snij de komkommer en/of wortel in reepjes, evenals de vis.
  • Doe de paprika 30 minuten onder een gril, ontvel en snij in reepjes.
  • Kluts het ei en bak een omelet. Snij in reepjes

Maken van de Maki rolletjes

  • Doe het ziewiervel op een bamboematje met de blinkende kant naar beneden. Spreid de rijst in een dun laagje uit over het vel, waarbij je aan de zijkanten 1 cm vrijlaat en bovenaan 4 cm vrijlaat.
  • Doe de vis, de eireepjes en de groentenreepjes over de gehele lengte in het midden van het blad. Voeg eventueel een beetje wasabi toe.
  • Rol nu het geheel op met het matje: Trek hiervoor het matje van achter naar voor. Als de onderrand bij de bovenkant komt, wordt de onderrand van de nori naar binnen geduwd waardoor het geheel verder gerold kan worden
  • Bevochtig het laatste stukje ziewier en druk stevig aan.
  • Doe nu de rol in cellofaan, druk stevig aan en bewaar nog minstens 3 uur in de koelkast.

Maken van de Uramaki rolletjes

  • Bedek de rolmat met plasticfolie, die voorzichtig gevouwen wordt rond de randen, zodat de folie aan zichzelf kleeft. In de folie worden enkele gaatjes geprikt om de lucht te laten ontsnappen.
  • We nemen nu een half vel nori. De rijst wordt gelijkmatig verdeeld over het hele oppervlak. Dan, met een snelle beweging, neemt u het vel en draait het om, zodat de rijst tegen het oppervlak van het matje ligt. De plastic film voorkomt dat de rijst aan de mat blijft kleven. Wasabi en vulling worden toegevoegd en het wordt opgerold met behulp van de mat. Omdat de rijst nu aan de buitenkant zit, is het niet moeilijk om de naad van de rol goed af te sluiten.
  • Voordat de rol in cellofaan wordt gewikkeld kan deze met bvb sesamzaad worden bestrooid.

Afwerking

  • Haal de rol uit de cellofaan en snij in ongeveer 13 sneetjes.
  • Meng sojasaus met wasabi en doe die apart op het serveerbord.

Uitrusting

bamboematje

Notities

Je kunt perfect de rijst de dag ervoor al klaarmaken.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 183kcal | Koolhydraten: 32g | Eiwit: 10g | Vet: 2g
5 van 5 stemmen