Ga terug
+ servings

Moussaka

Gekendste gerecht uit de Griekse keuken
Passieve Tijd1 uur
Totale tijd2 uur 31 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: Moussaka
Porties: 6 personen
Calorieën: 554kcal

Ingrediënten

Voor de Vulling

  • 600 gram gehakt lams of lams/gemengd
  • 2 kleine aubergines
  • 2 eieren
  • 4 grote aardappelen
  • paprikapoeder
  • bloem
  • olijfolie
  • oregano
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree 70 gr
  • 2 1/2 dl bouillon
  • 3 rijpe tomaten

Voor de bovenlaag (béchamelsaus)

  • 0,5 l melk
  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1,5 dl volle yoghurt Griekse
  • 1 ei

Instructies

Voorbereiding

  • Was de aubergines en neem de kroontjes eraf. Snij in de lengte in tweeën. Snij dan dwars plakken van 0,5 cm. Strooi wat zout op de plakken en laat 1/2 uur uitlekken in een vergiet. Spoel dan goed af onder koud stromend water.
  • Klop de eieren (2) los. Haal de plakken achtereenvolgens door de bloem en door het ei en bak in zeer hete olie aan weerskanten bruin.
  • Schil de aardappelen in zeer dunne plakjes en bak die ook aan weerskanten bruin.
  • Emondeer de tomaten en snij in dunne plakjes.
  • Bak het gehakt rul in wat olie en meng dan wat paprikapoeder en oregano erdoor. Pel de knoflookteentjes, pers ze uit met een knoflookpers en voeg ook toe aan het gehakt.
  • Giet in een ovenschotel (van 3 liter) een dun laagje olie.
  • Strijk hierover de helft van het gehakt, de helft van de plakjes tomaat, de helft van de aubergines en eindig met een laagje aardappelen. Herhaal dit.
  • Verwarm de bouillon en meng er de tomatenpuree door. Giet over in de schotel.

Afwerking

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de schotel in de oven wanneer de temperatuur bereikt is.
  • Maak na 15 minuten een béchamelsaus met de bloem, boter en melk.
  • Voeg de kaas toe aan de béchamelsaus.
  • Klop het ei los en klop daar de yoghurt door. Giet dit mengsel bij de béchamel en roer goed. Giet nu de saus op de schotel en laat verder garen.
  • Plaats de schotel opnieuw 45 minuten tot 1 uur in de oven.

Notities

Tip: Voor een nog rijkere smaak kun je een lichte tomatenroomsaus toevoegen aan dit gerecht.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 554kcal | Koolhydraten: 25g | Eiwit: 28g | Vet: 36g
4.63 van 8 stemmen