Ga terug
+ servings

Spelt Stokbrood

Spelt Stokbrood bereid in Thermomix
Passieve Tijd2 uur
Totale tijd2 uur 10 min
Gang: Brood
Keuken: Belgisch, Frans
Porties: 2 stokbroodjes
Calorieën: 878kcal

Ingrediënten

  • 50 gram spelt of ander (tarwe) graan
  • 200 gram bloem, bvb Frans krokant van Aveve
  • 1 tl zout
  • 150 gram warm water
  • 20 gram olijfolie
  • 15 gram droge gist
  • 1 tl suiker

Instructies

  • Doe de spelt (of andere granen) in de mengbeker

    Stel TM in: 20 sec / snelheid 10
  • Voeg alle andere ingrediënten toe

    Stel TM in: 3 minuten / deegfunctie
  • Haal het deeg uit de mengbeker (door het mes los te draaien en de mengbeker om te draaien), en stort uit in rechthoekige vorm.

    Bedek het deeg (met deksel of handdoek)

    Laat ongeveer 30 minuten rijzen
  • Verdeel het deeg in evenveel stukken als dat je broodjes maakt.

    Dan het deeg een drietal keer uitrekken en opnieuw samenvouwen waarbij je één derde dicht plooit en vervolgens ander derde dichtvouwt. 90 graden draaien. Dan nog eens uitrekken en vouwen, opnieuw 90 graden draaien en strekken en vouwen.

    Opnieuw 30 minuten afgedekt laten rijzen.



  • Maak nu stokbroodvorm na éénmaal strekken en vouwen en dichtplooien. Doe op stokbroodvorm.

    Laat nogmaals ongeveer 30 min afgedekt rijzen
  • Maak inkepingen met scherp mes op stokbroodjes.

    Bak 20 tot 30 minuten in voorverwarmde oven aan 200 graden.
    Doe tijdens bakken en voorverwarmen een platte ovenschaal met kokend water onderaan de oven. Zo worden de broodjes krokanter.

Uitrusting

Notities

Om te bepalen of je deeg de tweede keer goed gerezen is kun je er een deukje ingeven:
  • Als het deukje volledig verdwijnt: onder-rezen
  • Als het deukje tot halverwege terug veert: precies goed
  • Als het deukje in het deeg blijft staan: over-rezen

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 878kcal | Koolhydraten: 153g | Eiwit: 30g | Vet: 15g
5 van 2 stemmen