400gramgemalen rundvlees,met niet minder dan 16 procent vet
40gramverkruimelde blauwe kaas,Roquefort bvb
Kosher zout
vers gemalen zwarte peper
2eetlepelsraapzaadolie
Instructies
Verdeel het vlees in een dubbel aantal porties dan de personen voor wie het recept bereid wordt (Bijvoorbeeld vier porties voor twee personen). Vorm elke portie voorzichtig tot een bal. maak dan van elke bal een platte schijf met een diameter van ongeveer 11 cm, iets dunner in het midden en dikker aan de randen.
Verdeel de blauwe kaaskruimels over de helft van de schijven en bedek ze met de overige helft. Druk ze aan zodat ze aan elkaar kleven. Kruid het vlees met zout en peper en laat ze ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur staan.
Verhit een grote, zware braadpan op een middelhoog vuur tot een zeer hete maar niet rokende pan. Voeg de olie toe en verdeel die netjes over de volledige bodem van de pan. Voeg de hamburgers toe en bak ze gedurende 4 tot 5 minuten zonder ze te verplaatsen.
Draai de hamburgers met een spatel om en bak ze nog 3 tot 4 minuten op een middelhoog vuur of tot ze de gewenste gaarheid hebben bereikt. Het vocht zal zich op het oppervlak van het vlees bundelen en ze zullen stevig aanvoelen wanneer ze middelmatig warm zijn.
Plaats de hamburgers op een bord, doe er folie rond om ze warm te houden en laat ze 5 minuten rusten.