Ga terug
+ servings

Snert

Dikke erwtensoep bereid in een slowcooker
Voorbereidingstijd15 min
Passieve Tijd1 d 8 uur
Totale tijd1 d 8 uur 15 min
Gang: Soep
Keuken: Nederlandse
Porties: 10 personen
Calorieën: 316kcal

Ingrediënten

  • 500 gram spliterwten
  • 500 gram spiering of ribbekes
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 theelepels zout
  • 0,5 knolselderij
  • 1 wortel
  • 1 grote zachtkokende aardappel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 grote prei
  • versgemalen peper
  • 1,5 liter water
  • 1 rookworst

Instructies

  • Doe 24 uur op voorhand de spliterwten in de vermelde hoeveelheid water en laat weken.
  • Doe de spliterwten en het water waarin ze geweekt werden in de slowcooker. Verdeel hier de spiering of ribbekes overheen, samen met de laurier en het zout.
  • Maak de knolselderij schoon en hak in blokjes van 1-2 cm. Schil de wortel en de aardappel en snijd deze ook in blokjes van 1-2 cm. Verdeel de knolselderij, wortel en aardappel over het vlees.
  • Schil ook de bleekselderij en snij in ringen. Snij vervolgens ook de prei in ringen. Spoel beide goed uit in een vergiet, onder een koude, stromende kraan. Verdeel de prei en de bleekselderij over de andere groenten in de slowcooker.
  • Doe het deksel op de slowcooker. Kook 2 uur op Hoog en vervolgens 6 uur op Laag.
  • Verwijder voor het serveren de botten en de laurier. Je kunt de soep dan pureren met een staafmixer, of houd het lekker grof door enkel een paar keer aan te stampen met een pureestamper. Serveer deze erwtensoep uit de slowcooker met wat plakjes voorgegaarde rookworst. Bij voorkeur evenwel nog een dagje wachten om te eten. Zo wordt de soep nog meer gebonden.

Uitrusting

Notities

Spliterwten van Hak zouden het meest geschikt zijn. De kans dat die volledig gaar gekookt worden is blijkbaar groter bij dit merk dan bij andere merken. Sommigen raden ook aan de spliterwten voor te koken.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 316kcal | Koolhydraten: 34g | Eiwit: 22g | Vet: 9g
5 van 5 stemmen