Kookcursus Een beetje Beter

Inhoud Kookcursus Een Beetje Beter

Mission

De bedoeling van de kookcursus is drievoudig: Eerst en vooral dient de kookcursus om een voldoende inzicht te verwerven in de basistechnieken van het koken. Daarnaast beogen we een afdoende productkennis te laten verwerven. Tenslotte moet het volgen van de cursus voldoende kennis opleveren om in staat te zijn een etentje voor familie, vrienden en kennissen te bereiden.

Na het volgen van de kookcursus moet de cursist in staat zijn om een recept uit een kookboek of op het net zelfstandig te bereiden. De cursist zal ook geleerd worden hoe de nodige voorbereidingen te doen om een diner voor vrienden of kennissen te bereiden zonder dat hij/zij het grootste deel van de tijd in de keuken moet staan.

Inhoud

De basistechnieken van de Frans-Belgische keuken komen er aan bod.  Ook maken we kennis met de Italiaanse en exotische keuken. Tijdens de kooklessen worden ook praktische tips gegeven. Bijvoorbeeld om de gaarheid van een steak te controleren. Of hoe je extra smaak kunt toevoegen aan visfumet. We geven ook tips om een bereiding alsnog te redden als er iets mis mocht gaan. Wat kun je bijvoorbeeld doen als je béarnaise dreigt te schiften?  Wat als je béchamelsaus geklonterd is? Ook worden een aantal minder courante keukentoestelletjes gebruikt zoals een gemberrasp, vleeshamertje, pastamachine, siffon, sous-vide bad, Thermomix en gasbrander. Er wordt ook geleerd een spuitzak correct te hanteren. Tijdens de les worden ook de courante keukentermen uitgelegd zodat u na afloop onder andere weet wat singeren is en wat het verschil is tussen larderen en barderen. Voor een overzicht van de meest courante keukentermen kunt u hier klikken.

Telkens worden minstens drie gerechten bereid en natuurlijk ook geconsumeerd. Alle bereidingen staan op het internet. Klik op de naam van een les in het menu voor meer informatie over de inhoud en de gerechten van de respectievelijke lessen. Ook is er per les een praktische boodschappenlijst.

Waar en Wanneer

Een volgende kookcursus waarvoor nog plaatsen vrij zijn start in september 2024. Daarvoor zijn er momenteel nog vijf plaatsen vrij. Mail mij als je geïnteresseerd bent om de cursus te volgen. In principe zijn de lessen op woensdag om de twee weken en beginnen ze om 19 uur, maar uur en data worden in overleg met alle cursisten bepaald. De lessen vinden plaats bij mij thuis (buurt station van Leuven). Op aanvraag kunnen de lessen (of een op maat samengestelde les) ook plaatsvinden bij u thuis.

Keuken waar Koocursus Een Beetje Beter doorgaat.
Keuken Kookcursus Een Beetje Beter.

In mijn keuken is er een ruime werkbank, een Amerikaanse frigo, twee elektrische ovens, een semi-professioneel gasvuur, een stoomoven en een microgolf. (Om van de afwasmachine maar te zwijgen).

Details

Voor meer informatie per les kunt u op deze pagina klikken op de titel per les.

Les1

Eieren in Cocotte met Zalm en Spinazie

Gegrilde steak met béarnaise saus en frieten 

Mayonaise

Panna cotta met passievrucht

Demi-glace saus

Les 2

Platvissen: Onderscheid tussen tong en pladijs.

Schoonmaken van scampi.

Gebruik van Thermomix

Pina Colada met Elixir d’Anvers

Zeetong Bercy

Currysaus.

Pommes duchesses

Magische Chocomousse

Les 3

Mis en place koken

Lauwe salade van eendenborst

Steak in de pan bereid, met twee soorten pepersaus

Sla met dressing en Aardappelen in ganzenvet

Speculoosijs

Les 4

Portugese tomatensoep; gebonden met aardappelen

Kasteelaardappelen

Gevulde Kwartels

Stomen van broccoli: elektrisch / met maandje / stoomoven

Sabayon

Les 5

Werken met gelatine

Kroketten: (Keuze tussen kaaskroketten of Witloofkroketten met Ham)

Lam / Aardappelgratin / Gepersileerde tomaatjes

Mosterd- en dragonsaus

Bavarois

Les 6 Viva Italia

Parmigiana di Melanzane

Verse pasta: Pastarollade (Keuze tussen “Italiaanse” en “Vlaamse” versie)

Citroencrème met rode vruchten en honingkoekje

Les 7 Viva Italia

Vitello Tonnato

Zwaardvis (Keuze tussen twee sausen: Piccata en pizzaiolie)

Zuiderse aardappelen

Auberginekaviaar

Tiramisu met framboos en speculoos

Les 8  Let’s go Indian

Mosselen op Goaanse Wijze

Kip Tikka Masala

Rijst met Champignonnen

Gekruide groene boontjes

Youghurt met komkommer en munt

Kokosflan met ananassaus

Les 9: Let’s go Thai

Sushi

Tom Yam Soup

Rode curry schotel

Wokken

Klik hier om mij te mailen

6 gedachten over “Kookcursus Een beetje Beter”

  1. Beste,

    Mijn vriendin en ik wonen in Leuven en zijn heel erg geinteresseerd in deze kooklessen vanaf februari.
    We vroegen ons af of je nog plaats hebt voor 2 personen en wat de kostprijs is?

    Groeten,
    Tom

  2. Beste Patrick,

    Kan u mij meer informatie verschaffen over de prijs van uw kookcursus? Alsook de duurtijd per les?

    Alvast bedankt.

    Mvg,

    Giulia de Witte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *