Inhoud Kookcursus Een Beetje Beter
Mission
De bedoeling van de kookcursus is drievoudig: Eerst en vooral dient de kookcursus om een voldoende inzicht te verwerven in de basistechnieken van het koken. Daarnaast beogen we een afdoende productkennis te laten verwerven. Tenslotte moet het volgen van de cursus voldoende kennis opleveren om in staat te zijn een etentje voor familie, vrienden en kennissen te bereiden.
Na het volgen van de kookcursus moet de cursist in staat zijn om een recept uit een kookboek of op het net zelfstandig te bereiden. De cursist zal ook geleerd worden hoe de nodige voorbereidingen te doen om een diner voor vrienden of kennissen te bereiden zonder dat hij/zij het grootste deel van de tijd in de keuken moet staan.
Inhoud
De basistechnieken van de Frans-Belgische keuken komen er aan bod. Ook maken we kennis met de Italiaanse en exotische keuken. Tijdens de kooklessen worden ook praktische tips gegeven. Bijvoorbeeld om de gaarheid van een steak te controleren. Of hoe je extra smaak kunt toevoegen aan visfumet. We geven ook tips om een bereiding alsnog te redden als er iets mis mocht gaan. Wat kun je bijvoorbeeld doen als je béarnaise dreigt te schiften? Wat als je béchamelsaus geklonterd is? Ook worden een aantal minder courante keukentoestelletjes gebruikt zoals een gemberrasp, vleeshamertje, pastamachine, siffon, sous-vide bad, Thermomix en gasbrander. Er wordt ook geleerd een spuitzak correct te hanteren. Tijdens de les worden ook de courante keukentermen uitgelegd zodat u na afloop onder andere weet wat singeren is en wat het verschil is tussen larderen en barderen. Voor een overzicht van de meest courante keukentermen kunt u hier klikken.
Telkens worden minstens drie gerechten bereid en natuurlijk ook geconsumeerd. Alle bereidingen staan op het internet. Klik op de naam van een les in het menu voor meer informatie over de inhoud en de gerechten van de respectievelijke lessen. Ook is er per les een praktische boodschappenlijst.
Waar en Wanneer
Een volgende kookcursus start in september 2023. Deze is volzet. In Februari 2024 is ook nog een cursus gepland en daarvoor zijn er momenteel nog vijf plaatsen vrij. Mail mij als je geïnteresseerd bent om de cursus te volgen. In principe zijn de lessen op woensdag om de twee weken en beginnen ze om 19 uur, maar uur en data worden in overleg met alle cursisten bepaald. De lessen vinden plaats bij mij thuis (buurt station van Leuven). Op aanvraag kunnen de lessen (of een op maat samengestelde les) ook plaatsvinden bij u thuis.

In mijn keuken is er een ruime werkbank, een Amerikaanse frigo, twee elektrische ovens, een semi-professioneel gasvuur, een stoomoven en een microgolf. (Om van de afwasmachine maar te zwijgen).
Details
Voor meer informatie per les kunt u op deze pagina klikken op de titel per les.
Les1
Eieren in Cocotte met Zalm en Spinazie
Gegrilde steak met béarnaise saus en frieten
Mayonaise
Panna cotta met passievrucht
Demi-glace saus
Les 2
Platvissen: Onderscheid tussen tong en pladijs.
Schoonmaken van scampi.
Gebruik van Thermomix
Pina Colada met Elixir d’Anvers
Zeetong Bercy
Currysaus.
Pommes duchesses
Magische Chocomousse
Les 3
Mis en place koken
Lauwe salade van eendenborst
Steak in de pan bereid, met twee soorten pepersaus
Sla met dressing en Aardappelen in ganzenvet
Speculoosijs
Les 4
Portugese tomatensoep; gebonden met aardappelen
Kasteelaardappelen
Gevulde Kwartels
Stomen van broccoli: elektrisch / met maandje / stoomoven
Sabayon
Les 5
Werken met gelatine
Kaaskroketten (op basis van béchamelsaus)
Lam / Aardappelgratin / Gepersileerde tomaatjes
Mosterd- en dragonsaus
Bavarois
Les 6 Viva Italia
Parmigiana di Melanzane
Verse pasta: Pastarollade (Keuze tussen “Italiaanse” en “Vlaamse” versie)
Citroencrème met rode vruchten en honingkoekje
Les 7 Viva Italia
Vitello Tonnato
Zwaardvis (Keuze tussen twee sausen: Piccata en pizzaiolie)
Zuiderse aardappelen
Auberginekaviaar
Tiramisu met framboos en speculoos
Les 8 Let’s go Indian
Mosselen op Goaanse Wijze
Kip Tikka Masala
Rijst met Champignonnen
Gekruide groene boontjes
Youghurt met komkommer en munt
Kokosflan met ananassaus
Les 9: Let’s go Thai
Sushi
Tom Yam Soup
Rode curry schotel
Wokken