Workshop Vlaamse Klassiekers

Tomaat Garnaal

Koninginnenhapje met Puree

Dame Blanche

In deze kookworkshop worden er drie Vlaamse klassiekers bereid.

Als voorgerecht maken we een op en top Vlaamse klassieker die op geen enkel kaart van de restaurants aan onze kust ontbreekt: Tomaat Garnaal! Het is aangeraden om zo vers mogelijke garnalen, liefst zelf gepelde, te gebruiken. Maar zeker grijze garnalen. Wij maken ook mayonaise.

Als hoofdgerecht maken we een koninginnenhapje, ook wel vol au vent genoemd. Vol-au-vent is een onvervalste Belgische klassieker die op de kaart van bijna elke bistro, taverne of brasserie terug te vinden is. Wat wij in België kennen als vol-au-vent is een overheerlijke kippenragout, die meestal wordt geserveerd in een luchtig bladerdeeggebakje. Het is ook dit laatste gebakje waaraan het gerecht zijn naam dankt. Wij maken ook puree.

Als nagerecht is er een dame blanche. Dit bestaat uit vanille-ijs waar warme chocoladesaus overheen wordt geserveerd. Soms wordt de saus apart geserveerd. Een variant op de dame blanche is de dame noir: chocolade-ijs geserveerd met een saus van witte chocolade.

Tomaat Garnaal

Tommat-Garnaal

Tomaat-garnaal (in de volksmond vaak benoemd in het Frans: ’tomate-crevettes’) is een gerecht dat bekend staat als een specialiteit uit de Belgische keuken. Het bestaat uit een uitgeholde, al dan niet gepelde tomaat, opgevuld met grijze garnalen en mayonaise.

Het wordt meestal geserveerd als voorgerecht, en is populair bij speciale gelegenheden zoals feestdagen.

Klik hier om naar het recept te gaan.

Koninginnehapje

Koninginnenhapje

Als hoofdgerecht maken we een koninginnenhapje, ook wel vol au vent genoemd. Vol-au-vent is een onvervalste Belgische klassieker die op de kaart van bijna elke bistro, taverne of brasserie terug te vinden is.

Klik hier om naar het recept te gaan.

Aardappelpuree

Aardappelpuree

Aardappelpuree is een basisgerecht dat bestaat uit gaar gekookte aardappelen. Na het koken worden de aardappelen door een passe-vite of roerzeef gedraaid. Aardappelpuree kan echter ook gestampt worden. Zout, peper, nootmuskaat, melk, boter (of margarine) en eventueel een ei of een eidooier zijn de overige bestanddelen.

Klik hier om naar het recept te gaan.

Dame Blanche

Dame Blanche

Deze dame blanche bestaat uit vanille-ijs waar warme chocoladesaus overheen wordt geserveerd. Soms wordt de saus apart geserveerd. Een variant op de dame blanche is de dame noir: chocolade-ijs geserveerd met een saus van witte chocolade.

Klik hier om naar het recept te gaan.

Ingrediënten en Materieel

Ingrediënten en Materieel voor de kookworkshop Hogedrukpan
Trefwoord: Hogedrukpan, Kookcursus
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 1 grote kip of twee kleine
  • 150 gram gepelde grijze garnalen
  • 1,5 el ketchup
  • 6 tomaten
  • Gemengde Sla
  • 750 gram soepgroenten zoals wortel, prei, selder en ajuin
  • 375 gram champignons
  • 1,5 kg bloemige aardappelen
  • 250 gram boter
  • 400 ml room
  • 50 ml volle melk
  • 1,25 liter stracciatella-ijs
  • 180 gram donkere chocolade
  • 2 eieren
  • 1 koffielepel mosterd
  • 3 dl Olie
  • 1 eetlepel citroensap of witte wijnazijn
  • 60 gram bloem
  • nootmuskaat
  • Cayennepeper

Uitrusting

Pureestamper
No ratings yet