Aardappelpuree

Aardappelpuree

Aardappelpuree is een basisgerecht dat bestaat uit gaar gekookte aardappelen. De eerste vermelding van aardappelpuree gaat terug tot de Franse legerapotheker Antoine-Augustin Parmentier. Parmentier liet de legerkok verschillende manieren uitzoeken om aardappelen te consumeren. (cfr recept voor Hachis Parmentier op deze site) Klik hier om meer over Parmentier te weet te komen.

Na het koken worden de aardappelen door een passe-vite of roerzeef gedraaid. Aardappelpuree kan echter ook gestampt worden, waardoor de massa meer elastisch wordt. Wanneer de aardappelen met de mixer fijngemalen worden, zodat iedere vezel gebroken wordt, ontstaat er een aardappelmousse die ongeveer dezelfde structuur heeft wanneer puree wordt gemaakt van gedroogde aardappelvlokken.

Zout, peper, nootmuskaat, melk, boter (of margarine) en eventueel een ei of een eidooier zijn de overige bestanddelen. Deze worden toegevoegd als de aardappelen zijn gaargekookt, het water is afgegoten en de aardappelen op het vuur kort zijn droog gestoomd. In Duitsland, Nederland, België en Griekenland wordt vaak nootmuskaat toegevoegd, maar in Frankrijk bijvoorbeeld gebeurt dat niet.

Naast al die variaties in de bereiding van de aardappelpuree is het ook heel makkelijk te variëren in smaak. Bijvoorbeeld door het eenvoudig toevoegen van ingrediënten of het vervangen van de klassieke aardappel door gezonde groenten

Aardappelpuree

Aardappelen op zijn smeuïgst, puree dus.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd50 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Belgisch, Frans
Trefwoord: Aardappelpuree
Porties: 10 personen
Calorieën: 232kcal

Ingrediënten

 • 2,5 kg bloemige aardappelen
 • 2,5 dl volle melk
 • 40 gram boter
 • nootmuskaat
 • Peper
 • zout

Instructies

Voorbereiding

 • Schil de aardappelen en snij in gelijke stukken.

Afwerking

 • Zet op het vuur in lichtgezouten koud water en breng aan de kook.
 • Laat koken tot beetgaar (ongeveer 20 minuten) en giet onmiddellijk af.
 • Zet weer op het vuur en laat goed drogen.
 • Draai de aardappelen door een passe-vite (of stamp ze fijn).
 • Breng ondertussen de melk aan de kook met de boter.
 • Roer de melk door de puree en kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 232kcal | Koolhydraten: 44g | Eiwit: 6g | Vet: 4g
4.75 van 4 stemmen

Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

4.75 from 4 votes (4 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept