Aardappelpuree

Aardappelpuree

Aardappelpuree is een basisgerecht dat bestaat uit gaargekookte aardappelen. De eerste vermelding van aardappelpuree gaat terug tot de Franse legerapotheker Antoine-Augustin Parmentier. Parmentier liet de legerkok verschillende manieren uitzoeken om aardappelen te consumeren. (cfr recept voor Hachis Parmentier op deze site)

Na het koken worden de aardappelen door een passe-vite of roerzeef gedraaid. Aardappelpuree kan echter ook gestampt worden, waardoor de massa meer elastisch wordt. Wanneer de aardappelen met de mixer fijngemalen worden, zodat iedere vezel gebroken wordt, ontstaat een aardappelmousse die ongeveer dezelfde structuur heeft wanneer puree wordt gemaakt van gedroogde aardappelvlokken.

De andere ingrediënten zijn peper, zout, nootmuskaat, melk, boter (of margarine) en eventueel een ei of een eidooier. Deze worden toegevoegd als de aardappelen zijn gaargekookt, het water is afgegoten en de aardappelen op het vuur kort zijn drooggestoomd. In Duitsland, Nederland, België en Griekenland wordt vaak nootmuskaat toegevoegd, maar in Frankrijk bijvoorbeeld gebeurt dat niet.

Naast al die variaties in de bereiding van de aardappelpuree is het ook heel makkelijk te variëren in smaak. Bijvoorbeeld door het eenvoudig toevoegen van ingrediënten of het vervangen van de klassieke aardappel door gezonde groenten

Aardappelpuree

Aardappelen op zij smeuïgst, puree dus.
Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd5 min
Totale tijd50 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Belgisch, Frans
Porties: 10 personen
Calorieën: 232kcal

Ingrediënten

  • 2,5 kg bloemige aardappelen
  • 2,5 dl volle melk
  • 40 gram boter
  • nootmuskaat
  • Peper
  • zout

Instructies

Voorbereiding

  • Schil de aardappelen en snij in gelijke stukken.

Afwerking

  • Zet op het vuur in lichtgezouten koud water en breng aan de kook.
  • Laat koken tot beetgaar (ongeveer 20 minuten) en giet onmiddellijk af.
  • Zet weer op het vuur en laat goed drogen.
  • Draai de aardappelen door een passe-vite (of stamp ze fijn).
  • Breng ondertussen de melk aan de kook met de boter.
  • Roer de melk door de puree en kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 232kcal | Koolhydraten: 44g | Eiwit: 6g | Vet: 4g
5 van 1 stem

Geef een reactie