Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Dit spaghetti carbonara recept is een echte klassieker in elk Italiaan restaurant en bij vele Vlaamse gezinnen. Vaak zie je dat als afwerking de eidooier in het midden van het gerecht wordt gepresenteerd. Oogt mooi, smaakt overheerlijk!

Veel te vaak wordt deze klassieker met room bereid, maar dat is een doodzonde in de ogen van een echte Italiaan.

Carbonara of alla Carbonara is een Italiaanse saus die meestal met spaghetti wordt gegeten. De saus wordt bereid met ‘arme’ ingrediënten als buikspek (pancetta) of wangspek (guanciale), kaas (pecorino) en ei. Het komt van origine uit Lazio, maar staat standaard op de kaart bij de meeste restaurants in heel Italië.

Recept voor het bereiden van Spaghetti Carbonara (zonder room !)

Redept voor het bereiden van
Totale tijd30 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Pasta
Keuken: Italiaans
Porties: 4 personen
Calorieën: 724kcal

Ingrediënten

  • 400 gram spaghetti
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 eierdooiers
  • 2 volledige eieren
  • 150 gram pancetta in reepjes of spek
  • zout
  • verse zwarte peper
  • 150 gram pecorino of parmezaanse kaas
  • 20 cl witte wijn

Instructies

Voorbereiding

  • Doe de olijfolie in een grote pan met dikke bodem, en bak de pancetta of spekreepjes licht krokant.
  • Doe er flink wat peper en zout bij en doe de wijn erbij. Laat warm worden
  • Roer de volledige eieren met de eierdooiers los in een kommetje.
  • Rasp de kaas.

Afwerking

  • Zet een grote pan water – met flink wat zout erin – op en breng aan de kook.
  • Kook de spaghetti al dente (zie verpakking) in ruim water en giet af.
  • Kiep de pasta bij de pancetta en roer goed om. De pasta mag niet koud kunnen worden.
  • Voeg ook de geraspte kaas bij en blijf omscheppen.
  • Voeg tenslotte de eierdooiers toe en schep goed om. Alle pastaslierten moeten bedekt zijn.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 724kcal | Koolhydraten: 76g | Eiwit: 30g | Vet: 31g
4.84 van 6 stemmen

Voor een overzicht van al onze pastagerechten, klik hier.

1 gedachte over “Spaghetti Carbonara”

  1. Heel lekker! Soms gebruik ik bij gebrek aan guanciale wel gewone spekblokjes, maar het origineel is wel beter idd. In plaats van de witte wijn gebruik ik meestal kookwater van de pasta, en voor het gemak maak ik de “carbonara mix” op voorhand door de eieren los te kloppen en geleidelijk aan de pecorino romano bij tot het een homogeen papje wordt, daarna flink wat peper erbij en een klein beetje van het bakvet van het vlees. de pasta in de vleespan met een klein beetje kookwater dus, en blijven roeren op laag vuur met de carbonara mix om geen roerei pasta te krijgen 🙂 afwerken met de guancuale of pancetta bovenop.

4.84 from 6 votes (6 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept