Mosselen op Goaanse wijze
Kip Tikka Masala/Rijst met Champignons/Gekruide Groene Boontjes/Yogurt met komkommer en Munt
Kokosflan met ananassaus
In deze kookworkshop worden er naast een klassieke hoofdmaaltijd uit de Indiaase keuken ook een Indiaas voorgerecht en dessert bereid.
Al is het moeilijk om van één Indiase keuken te spreken. India is immers een zodanig groot land en ieder deel kent zijn eigen keuken. Bovendien zijn er de verschillende godsdiensten die nog meer diversiteit toevoegen. Zo eten moslims geen varkensvlees en hindoes geen rundvlees. Ook eten sommigen uitsluitend vegetarisch of verbieden sommige godsdiensten alles wat rood is omdat dit teveel lijkt op bloed. Een algemeen kenmerk van de Indiase keuken is toch wel het gebruik van kruiden. Hetgeen geen synoniem is voor heet. Al is het zo dat meestal kruiden toegevoegd worden aan elk gerecht, toch betekent dit niet dat alle gerechten noodzakelijk pikant zijn. Het pikante komt door het gebruik van hete pepers. Wie niet houdt van pikant eten laat dan ook best in de gerechten de groene, rode en gele chilies weg. Naast die chilies zijn de meest voorkomende kruiden komijn, koriander, kaneel, gember, look, kruidnagel, venkel, mosterdzaadjes, enz; Deze kun je zowel vers als gedroogd gebruiken.
Als Voorgerecht maken we mosselen op Goaanse wijze. Dit gerecht vindt zijn oorsprong in de kleine West-Indiase staat Goa en bestond al voordat currypasta in de supermarkt verkrijgbaar was. Het recept vraagt om een handvol ingrediënten en slechts twee gemalen specerijen.
Als hoofdgerecht maken we een vleesgerecht, een rijstgerecht, een vegetarisch gerecht en een zuivelgerecht. Dit vormt klassiek een Indiase hoofdmaaltijd.
Dit zijn respectievelijk de volgende gerechten:
– kip Tikka Masala
– Rijst met champignons
– Gekruide groene boontjes
– Youghurt met komkommer en munt
Als Nagerecht is er Kokosflan met ananassaus. Omdat de hoofdgerechten uit India meestal pittig zijn, serveren Indiase koks aan het eind van de maaltijd vaak een zoet en romig toetje. Deze Kokosflan met ananassaus is er zo een.
Mosselen op Goaanse Wijze)
Deze mosselen op Goaanse wijze vinden hun oorsprong in de kleine West-Indiase staat Goa, bestond al voordat currypasta in de supermarkt verkrijgbaar was. Het recept vraagt om een handvol ingrediënten en slechts twee gemalen specerijen. De bedenker van het gerecht, Madhur Jaffrey gaf verse kokos aan, maar wij vinden ongezoete, gedroogde kokos een geschikte vervanger en een tijdsbesparing.
Klik hier om naar het recept te gaan.
Kip Tikka Masala
Chicken tikka masala (ook afgekort als CTM) is een Brits-Indiaas gerecht. Het wordt in het Nederlandse taalgebied wel kip tikka masala genoemd. Het bestaat uit kip (chicken) die in stukjes is klein gesneden en gekruid (tikka) dan gebakken (traditioneel in een tandoori oven en vervolgens opgediend in een saus met gemengde specerijen (masala) die in dit geval (vrijwel steeds) tomaten of tomatenpuree bevat.
Klik hier om naar het recept te gaan.
Rijst met Champignons
Dit recept voor Khumbi Pulao (Champignonnenrijst) is een van de mogelijke bijgerechtjes in een maaltijd met Indiase gerechten.
Dit is Rijst met een beetje meer. Ideaal gezelschap bij een Indische curry. Dit gerecht illustreert hoeveel water er moet gebruikt worden bij het koken van rijst.
Klik hier om naar het recept te gaan.
Gekruide Groene Boontjes
Een recept van Madhur Jaffrey, een autoriteit op het gebied van de Indiase keuken. Een prijswinnende actrice in de jaren zestig en met vele bestsellers op haar naam sindsdien, waaronder Madhur Jaffrey’s Ultimate Curry Bible en Curry Easy. Ze werd bekend als ‘de actrice die kon koken’. Tegenwoordig is ze beter bekend als de vrouw die Groot-Brittannië leerde Indiaas eten te koken.
Klik hier om naar het recept te gaan.
Youghurt met komkommer en Munt
Deze Kheere ka raita (Yoghurt met komkommer en munt) is een eenvoudig te bereiden bijgerechtje dat vaak voorkomt in een Indische maaltijd. Lijkt veel op Tzatziki.
Klik hier om naar het recept te gaan.
Kokosflan met Ananassaus
Omdat de hoofdgerechten uit India meestal pittig zijn, serveren Indiase koks aan het eind van de maaltijd vaak een zoet en romig toetje. Deze Kokosflan met ananassaus is er zo een.
Klik hier om naar het recept te gaan.
Ingrediënten en Materieel Kookworkshop Indiaas Koken
Ingrediënten
- 2 kg mosselen
- 1200 gram kippendijen(zonder been) of kipfilets, in blokjes
- 400 gram verse sperzieboontjes
- 150 gram champignons
- 15 cm verse gember
- 7 cm geraspte komkommer
- 19 teentjes knoflook, gepeld
- 500 gram uien
- 2 rode paprika's
- 1 hete groene chilipeper
- 3 hete rode chilipeper
- 2 limoenen
- muntblaadjes
- 800 gram gepelde tomaten uit blik
- 360 gram lange korrelrijst, of 425 ml
- 80 gram suiker
- 3 eieren
- 16 eetlepels plantaardige olie
- 75 gram olijfolie
- 30 cl yoghurt
- 400 ml kokosmelk, met hoog vetpercentage; bij voorkeur kokosroom
- 200 gram (culinaire) room
- 1 blik ananasblokjes met een uitlekgewicht van 265 gram
- 120 ml gedroogde niet-gezoete kokosnootpoeder
- boter
- 2 theelepels gemalen komijnzaad
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel gemalen komijn
- 2 theelepels garam masala
- 0,125 theelepel cayennepeper
- 1,5 theelepels komijnzaadjes
- 1 mespunt kaneel
- 1 theelepel kardemon
- 2 stukjes steranijs
- 1 theelepel chilivlokken
- 1,5 theelepel kurkuma poeder
- 3 eetlepels curry poeder
- 2 eetlepels witte rum
- 30 gram (appelcider)azijn
- 4 kruidnagels
- zout