Gekruide groene boontjes

Masaledar sem (Gekruide groene boontjes)

Een recept voor Gekruide groene boontjes. Dit is een van de mogelijke bijgerechtjes in een maaltijd met Indiase gerechten. In Les 8 van de Kookcursus Een Beetje Beter wordt dit gerecht bereid.

Naar Madhur Jaffrey’s Indian Cooker, p 103

Masaledar sem (Gekruide groene boontjes)

Gekruide groene boontjes als bijgerecht in een maaltijd uit India
Passieve Tijd30 min
Totale tijd40 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Indisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 148kcal

Ingrediënten

  • 400 gram verse sperzieboontjes
  • 3 cm gember
  • 5 knoflookteentjes
  • 20 cl water
  • 3 el plantaardige olie
  • 1 tl komijnzaadjes
  • 1 gedroogd klein rood chilipepertje gekneusd
  • 1 tl gemalen koriander
  • 200 gram gepelde tomaten uit blik
  • 0,5 tl zout
  • 1 tl citroensap
  • 0,5 tl geroosterde komijnzaadjes
  • 1 snuifje versgemalen peper

Instructies

Voorbereiding

  • Snij de gewassen boontjes in stukjes van 2 cm.
  • Doe de knoflook en de gember in een vijzel en stamp fijn. Voeg een kwart van het water toe roer goed dooreen.
  • Verwarm de olie in stevige pan op middelmatig vuur. Als de olie warm is doe de (niet-geroosterde) komijnzaadjes erbij.
  • Doe 5 seconden later het pepertjes erbij.
  • Doe dan de gember-knoflookpuree erbij. Roer gedurende 1 minuut.
  • Doe de koriander er dan bij. Roer enkel keren.
  • Doe dan de tomaten erbij. Roer gedurende 2 minuten. Plet hierbij de tomaten tot moes.
  • Doe de boontjes, zout en het resterende water erbij. Breng tot bijna kookpunt.
  • Doe het deksel op de pan en kook verder op laag vuurtje tot de boontjes zacht zijn. Dit duurt minstens 30 minuten.
  • Voeg citroensap toe en de geroosterde komijn en wat gemalen peper.
  • Verhoog het vuur en kook tot alle vocht verdwenen is.

Afwerking

  • U kunt de boontjes laten afkoelen en dan weer opwarmen voor het serveren.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 148kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwit: 3g | Vet: 11g
5 van 1 stem

Geef een reactie