Gekruide groene boontjes

Masaledar sem (Gekruide groene boontjes)

Een recept voor Masaledar sem (Gekruide groene boontjes). Dit is een van de mogelijke bijgerechtjes in een maaltijd met Indiase gerechten. In Les 8 van de Kookcursus Een Beetje Beter wordt dit gerecht bereid.

Naar Madhur Jaffrey‘s Indian Cooker, p 103.

Madhur Jaffrey heeft het Westen bijna 40 jaar geleden voor het eerst kennis laten maken met de geneugten van het Indiase eten en is een autoriteit op het gebied van de Indiase keuken. Een prijswinnende actrice in de jaren zestig en met vele bestsellers op haar naam sindsdien, waaronder Madhur Jaffrey’s Ultimate Curry Bible en Curry Easy, werd ze bekend als ‘de actrice die kon koken’. Tegenwoordig is ze beter bekend als de vrouw die Groot-Brittannië leerde Indiaas eten te koken. Ze heeft ook verschillende vegetarische kookboeken geschreven, waaronder Madhur Jaffrey’s World Vegetarian, die – hoewel 20 jaar geleden gepubliceerd – nu relevanter is dan ooit met de opkomst van vegetarische en veganistische koks.

Masaledar sem (Gekruide groene boontjes)

Gekruide groene boontjes als bijgerecht in een maaltijd uit India
Passieve Tijd30 min
Totale tijd40 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Indisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 148kcal

Ingrediënten

  • 400 gram verse sperzieboontjes
  • 3 cm gember
  • 5 knoflookteentjes
  • 20 cl water
  • 3 el plantaardige olie
  • 1 tl komijnzaadjes
  • 1 gedroogd klein rood chilipepertje gekneusd
  • 1 tl gemalen koriander
  • 200 gram gepelde tomaten uit blik
  • 0,5 tl zout
  • 1 tl citroensap
  • 0,5 tl geroosterde komijnzaadjes
  • 1 snuifje versgemalen peper

Instructies

Voorbereiding

  • Snij de gewassen boontjes in stukjes van 2 cm.
  • Doe de knoflook en de gember in een vijzel en stamp fijn. Voeg een kwart van het water toe roer goed dooreen.
  • Verwarm de olie in stevige pan op middelmatig vuur. Als de olie warm is doe de (niet-geroosterde) komijnzaadjes erbij.
  • Doe 5 seconden later het pepertjes erbij.
  • Doe dan de gember-knoflookpuree erbij. Roer gedurende 1 minuut.
  • Doe de koriander er dan bij. Roer enkel keren.
  • Doe dan de tomaten erbij. Roer gedurende 2 minuten. Plet hierbij de tomaten tot moes.
  • Doe de boontjes, zout en het resterende water erbij. Breng tot bijna kookpunt.
  • Doe het deksel op de pan en kook verder op laag vuurtje tot de boontjes zacht zijn. Dit duurt minstens 30 minuten.
  • Voeg citroensap toe en de geroosterde komijn en wat gemalen peper.
  • Verhoog het vuur en kook tot alle vocht verdwenen is.

Afwerking

  • U kunt de boontjes laten afkoelen en dan weer opwarmen voor het serveren.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 148kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwit: 3g | Vet: 11g
5 van 2 stemmen

Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

Geef een reactie