Kookcursus Een Beetje Beter Les 9

Op deze pagina wordt de inhoud beschreven van Kookcursus Een Beetje Beter Les 9.

Inhoud van deze les

Na de Indische komen in deze les twee andere Aziatische keukens aan bod: de Thaise en de Japanse keuken.

Rijst en noedels zijn de basis van elke Thaise maaltijd. Dit wordt aangevuld met varkensvlees, gevogelte, vis of schaaldieren en vele soorten groenten. Talloze kruiden en specerijen complementeren dit geheel. Vooral als je van pittig eten houdt zal de Thaise keuken een genot zijn. Elk Thais gerecht vormt een verfijnd evenwicht tussen krachtige smaken.

De soepen en de curry’s zijn tegelijk zoet en zuur, met rinse tamarinde, hete pepers, pittige limoenblaadjes en handenvol basilicum, koriander en munt.
Ook Thailand heeft bereidingswijzen en ingrediënten uit andere landen overgenomen: roerbakken en stomen uit China, specerijen uit India.
De smaken van de Thaise keuken zijn echter uniek.

Typerend voor de Thaise keuken is het feit dat alle ingrediënten zodanig gesneden worden dat ze beetklaar zijn. 

In deze les zullen we twee Thaise gerechten maken:

– een soep (met scampi)

– Een curryschotel, vergezeld van rijst. (Vergelijk met de curryschotel uit les 8)

We hebben gekozen voor de bereiding van die twee gerechten omdat hierdoor een veelheid aan typische Thaise kruiden, groenten en sausen aan bod komt.

De gerechten worden veelal in de wok bereid en zijn als zodanig uiterst geschikt om klaar gemaakt te worden voor één persoon. In deze les zal iedere cursist dan ook zijn eigen maaltijd klaar maken.

Voor aanvang van het bakken zullen we alle ingrediënten op de gewenste grootte snijden zodat ze klaar zijn om te wokken.

De Japanse keuken uit zich vooral in de wijze waarop gerechten geserveerd worden. Een kok in een restaurant, maar ook iemand thuis, zal van elke maaltijd een kunstwerk proberen te maken. Zo kan men bijv. de seizoenen in de gerechten op het bord uitgebeeld zien, waarbij het dan ook zaak is om de juiste seizoensgerechten te gebruiken. Ook het serviesgoed en eigenlijk de hele entourage wordt hierop afgestemd. Er is een gezegde dat de Chinees met de tong eet en de Japanner met de ogen. Omdat men heel lang in Japan geen vlees heeft gegeten (slachten van dieren deed men niet), zijn vooral rijst en vis de hoofdingrediënten.

Veel gebruikte ingrediënten zijn: Japanse rijst, sojasaus, Japanse mierikswortel (wasabi), vellen zeewier (nori), tofu (gemaakt van sojabonen) en gember (gari). Bij het eten krijgt men een klein kommetje waarin de sojasaus gedaan wordt. Hierin lost men een klein beetje wasabi op. De gerechten, zoals sushi en sashimi (rauwe vis), doopt men in deze wasabi-sojasaus als in een dipsaus, hetgeen de typische vissmaak een beetje neutraliseert. Sojasaus wordt eigenlijk bij de meeste gerechten gebruikt en is een wezenlijk onderdeel van de Japanse keuken. De Japanse rijst is kleverig en daarom zeer geschikt voor het maken van sushi.

Sushi is eigenlijk geen gerecht in de strikte zin van het woord, maar eerder een snack. Het is dé snack uit Japan, hoewel oorspronkelijk afkomstig uit Z.O. Azië, waarvan het hoofdbestanddeel met rijstazijn aangezuurde rijst is (sushi meshi of sumeshi). De vorm die men uiteindelijk aan de rijst geeft en de andere bestanddelen bepalen het type sushi.

De bekendste soort is de Nigiri-sushi. Hierbij wordt de rijst met de hand gekneed in ongeveer 5x2x2 cm. Hier bovenop wordt dan een plak tonijn, zalm, omelet of garnaal gelegd, maar iets anders is ook mogelijk. Wij maken Maki-zushi of norimaki. Hiebij wordt de sumeshi opgerold in een vel nori (zeewier) met in het midden één van de bepalende ingrediënten, zoals komkommer, zalm, krabvlees of stukjes omelet. De rol die ontstaat wordt in “moten” gesneden. Wij zullen meerdere ingrediënten gebruiken.

De sushi wordt voor het nuttigen eerst even in de sojasaus gedoopt waarbij het het beste is om alleen de vis en niet de rijst in de sojasaus te dopen omdat anders de sushi uit elkaar kan vallen.

Gerechten

Sushi (x2)

Tom Yam Soep (x6)

Thaise rode curry (x6)

Bij deze les verwante bereidingen

Cashewnoten met kip

Pad Thai of Thaise Noedels

Boodschappenlijst Les 9

 

Geef een reactie