Thaise Rode Curry

Thaise Rode Curry

Thaise Rode Curry is een van de vele varianten uit de Thaise keuken. Ze hebben alle gemeen dat ze gemaakt worden op basis van een currypasta. De naam verwijst naar de kleur, maar dat wist je allicht al.

De bekendste soorten Thaise currypasta zijn de rode, gele en groene curry en dan de massaman en panang curry. In bijna alle currypasta’s zitten verse of gedroogde chilipepers, citroengras, galangal (ook wel laos genoemd, een variant van gember), knoflook, Aziatische sjalot, kaffir limoenblad, korianderwortels en garnalenpasta.

Thaise currypasta is het lekkerste als je ze zelf vers kan klaarmaken, maar zoals je merkt moet er een waslijst aan exotische ingrediënten in. Een goed alternatief is om voorgemaakte currypasta te kopen. Onze voorkeur gaat wel uit naar de soorten die je in de Aziatische supermarkt vindt. Die komen vaak rechtstreeks uit Thailand en zijn veel intenser en smaakvoller dan die uit de supermarkt.

Naast de pasta is kokosmelk een typisch ingrediënt voor een Thaise curry. Gebruik een kokosmelk van een goede kwaliteit, met een zo hoog mogelijk vetpercentage.

Het recept van deze curry is  afkomstig van Apple’s kookcursus: een cursus die ik gevolgd heb op vakantie in Thailand.  Deze curry wordt bereid in de laatste les van de kookcursus Een Beetje Beter.

Typisch aan de  bereiding van dit recept, en ook andere recepten voor  Thaise Curry is dat eerst alle groenten en vlees in hapklare blokjes gesneden worden en dat ze dan in een wok klaargemaakt worden, meestal voor 1 persoon. Zo kun je ook prima bepalen hoe pikant je het wil: hiervoor volstaat het de hoeveelheid currypasta aan te passen.

Thaise Rode Curry

Recept voor het bereiden van Thaise Rode Curry
Totale tijd15 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Thais
Porties: 1 persoon
Calorieën: 653kcal

Ingrediënten

  • 2 tl olie, bij voorkeur wokolie
  • 1 tl rode curry pasta
  • 2 kaffir lime blaadjes.
  • 100 gram kip of runds- of varkensvlees
  • 1 Thaise aubergine
  • 1 dl kokosnootroom, (cocoscream)
  • 5 blaadjes Thaise basilicum
  • 1 tl palmsuiker
  • 1 snufje snufje zout
  • 3 baby maïs
  • 4 stukjes wortel
  • 10 boontjes
  • 1 tl vissaus

Instructies

Voorbereiding

  • Snij de groenten: Scheur het kaffir blaadje, snij de aubergine in partjes, snij de maïs in de lengte in vier. Maak de wortelen even klein als de maïs. Snij de boontjes in twee.
  • Pocheer de boontjes en wortelen gedurende 3 minuten.
  • Snij het vlees in reepjes.

Afwerking: Doe achtereenvolgens in een warme wok:

  • Doe de olie in de wok en verwarm.
  • Doe de curry pasta erbij en roer. Doe een beetje water erbij en roer. Herhaal dit.
  • Doe de gescheurde kaffir lime blaadjes erbij. Zet vuur op matig.
  • Doe vlees in wok.
  • Doe de auberginepartjes erbij.
  • Maak de rand van de wok proper met wat water.
  • Doe de kokosmelk en de basilicum erbij.
  • Doe de suiker erbij.
  • Voeg een beetje zout toe, evenals maïs, boontjes en wortelstukjes.
  • Doe de vissaus erbij.
  • Laat nog even garen tot groenten beetzacht zijn.

Uitrusting

Wokpan

Notities

Bij gebrek aan kokosnootroom kan ook kokosnootmelk gebruikt worden. De saus  is dan wel minder dik.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 653kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwit: 34g | Vet: 48g
5 van 1 stem

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *