Salate Caprese
Lasagna Della Casa
Panna Cotta van Passievrucht
In deze kookworkshop worden er drie klassieke Italiaanse gerechten bereid.
Het voorgerecht hebben we wellicht allemaal al eens gegeten: Tomaat met Mozarella. Insalata of salate caprese (“salade in de stijl van Capri”, soms ook Insalata Tricolore genoemd), die in Italië Caprese heet, is een typisch voorgerecht uit de Napolitaanse Italiaanse keuken. ze komt origineel van het eiland Capri, een eiland voor de kust van Napels.
Het hoofdgerecht is een klassieke lasagne die bestaat uit afwisselend lagen verse pastabladen, een tomatenvleessaus en een béchamelsaus. Daarnaast wordt ook Parmezaanse kaas gebruikt. Voor de tomatenvleessaus kiezen we voor een eenvoudige bereiding van een saus die in Italië ‘al ragu’ genoemd wordt. De lasagnebladen maken we zelf !
Als nagerecht maken we Panna cotta. Dit betekent letterlijk “gekookte room” Het komt van oorsprong uit de Noord-Italiaanse regio Piëmont. De basis ingrediënten zijn room, melk, suiker en gelatine.
Salate Caprese (Tomaat Mozarella)
Insalata caprese bestaat uit tomaat en mozzarella, meestal in plakken gesneden, en blaadjes basilicum. De salade wordt overgoten met olijfolie en bestrooid met peper en zout uit de molen. Evenals de pizza Margherita heeft dit gerecht de kleuren van de Italiaanse vlag.
Klik hier om naar het recept te gaan.
Lasagne Della Casa
Deze Lasagne della Casa is een klassieke lasagne die bestaat uit afwisselend lagen verse pastabladen, een tomatenvleessaus en een béchamelsaus. Daarnaast wordt ook Parmezaanse kaas gebruikt. Voor de tomatenvleessaus kiezen we voor een eenvoudige bereiding van een saus die in Italië ‘al ragu’ genoemd wordt.
Klik hier om naar het recept te gaan.
Panna Cotta van Passievrucht
Panna cotta is een Italiaans nagerecht, waarvan de naam letterlijk gekookte room betekent. Het komt van oorsprong uit de Noord-Italiaanse regio Piëmont. De basis ingrediënten zijn room, melk, suiker en gelatine.
In dit recept vervangen we een gedeelte van de room door mascarpone. Het zure van de passievrucht vormt een aangenaam contrast met de zoete room en kaas.
Klik hier om naar het recept te gaan.
Ingrediënten en Materieel Kookworkshop Italiaans Koken
Ingrediënten
- 500 gram gehakt
- 6 rijpe tomaten
- 250 gram champignons
- 4 wortelen
- 1 grote ui
- 6 passievruchten
- 6 stervruchten, optioneel
- 30 blaadjes verse basilicum
- 6 bolletjes mozzarellakaas, bij voorkeur van buffel
- 200 gram parmezaanse kaas
- 150 gram mascarpone
- 1,2 kg gepelde tomaten uit blik
- 5 gram gelatineblaadjes
- 45 gram suiker
- 100 gram boter
- 300 gram bloem bij voorkeur semolina
- 100 gram vloeiende bloem
- 1 liter melk
- 300 ml room
- 3 eieren
- 16 eetlepels olijfolie
- 6 eetlepels balsamico-azijncrème
- oregano
- peper
- zout