Workshop Exotisch Koken

Sushi

Tom Yam Soep

Thaise Rode Curry met Rijst

In deze kookworkshop Exotisch Koken maken we gerechten uit Japan (Sushi) en uit Thailand (Tom Yam Soep en Rode Curry met Rijst).

Sushi is eigenlijk geen gerecht in de strikte zin van het woord, maar eerder een snack. Het is dé snack uit Japan, hoewel oorspronkelijk afkomstig uit Z.O. Azië, waarvan het hoofdbestanddeel met rijstazijn aangezuurde rijst is (sushi meshi of sumeshi). De vorm die men uiteindelijk aan de rijst geeft en de andere bestanddelen bepalen het type.

Naast de rijst gebruiken wij meestal tonijn, zalm, omelet, advocado, parika en wortel, maar iets anders is ook mogelijk. Wij maken in eerste instantie Maki-sushi of norimaki. Hierbij wordt de rijst opgerold nadat die uitgesmeerd wordt op een vel nori (zeewier). In het midden wordt dan één van de bepalende ingrediënten gelegd, zoals komkommer, zalm, krabvlees of stukjes omelet. De rol die ontstaat wordt in “moten” gesneden. Wij zullen meerdere ingrediënten gebruiken. Daarnaast maken we ook Uramaki. Dit zijn binnenstebuiten gekeerde rollen. Ze worden min of meer op dezelfde manier gemaakt als gewone maki-sushi rollen, en kunnen zowel dun als dik zijn. Het verschil is dat de nori vellen nu niet aan de buitenkant zijn, maar in het midden, omringd met de rijst die nu aan de buitenkant zit.

De sushi wordt voor het nuttigen eerst even in de sojasaus gedoopt

Tom yum, ook wel Tom yam (Thai: ต้มยำ), wordt gezien als een van de bekendste Thaise gerechten. Ook in de buurlanden Laos, Maleisië, Singapore en Indonesië wordt tom yum geserveerd. “Tom” betekent “koken” en “yam” refereert aan een pittige en zure Thaise salade die ook in het hele land wordt geserveerd. “Tom yum” is dus een Thaise pikante en zure soep.

De Thaise keuken staat bekend om het combineren van verschillende smaken binnen een maaltijd. Dit gerecht bevat twee smaken, namelijk pittig en zuur. Bij vrijwel alle Thaise gerechten worden verse ingrediënten gebruikt. De verse ingrediënten in de soep bereid zijn knoflook, citroengras, limoenblaadjes, champignons, limoensap, groene chilipeper, koriander en basilicum. Tom yum kan geserveerd worden met zowel kip (kai), varken (moe) als garnalen (kung). Voor vegetariërs is er de tom yum hed (met champignons).

Thaise Rode Curry is een van de vele varianten uit de Thaise keuken. Ze hebben alle gemeen dat ze gemaakt worden op basis van een currypasta. De naam verwijst naar de kleur. De bekendste soorten Thaise currypasta zijn de rode, gele en groene curry en dan de massaman en panang curry. In bijna alle currypasta’s zitten verse of gedroogde chilipepers, citroengras, galangal (ook wel laos genoemd, een variant van gember), knoflook, Aziatische sjalot, kaffir limoenblad, korianderwortels en garnalenpasta.

Naast de pasta is kokosmelk een typisch ingrediënt voor een Thaise curry. Gebruik een kokosmelk van een goede kwaliteit, met een zo hoog mogelijk vetpercentage.

Typisch aan de  bereiding van dit recept, en ook andere recepten voor  Thaise Curry is dat eerst alle groenten en vlees in hapklare blokjes gesneden worden en dat ze dan in een wok klaargemaakt worden, meestal voor 1 persoon. Zo kun je ook prima bepalen hoe pikant je het wil: hiervoor volstaat het de hoeveelheid currypasta aan te passen.

Sushi

sushi

Wij maken eerst Maki-sushi of norimaki. Hierbij wordt de rijst opgerold nadat die uitgesmeerd wordt op een vel nori (zeewier). In het midden wordt dan één van de bepalende ingrediënten gelegd, zoals komkommer, zalm, krabvlees of stukjes omelet. Daarnaast maken we ook Uramaki. Dit zijn binnenstebuiten gekeerde rollen.

Klik hier om naar het recept te gaan.

Tom Yam Soep

Tom Yam Soep

Dit gerecht bevat twee smaken, namelijk pittig en zuur. Bij vrijwel alle Thaise gerechten worden verse ingrediënten gebruikt. De verse ingrediënten in de soep bereid zijn knoflook, citroengras, limoenblaadjes, champignons, limoensap, groene chilipeper, koriander en basilicum.

Klik hier om naar het recept te gaan.

Thaise Rode Curry

Thaise Rode Curry is een van de vele varianten uit de Thaise keuken. Ze hebben alle gemeen dat ze gemaakt worden op basis van een currypasta. Typisch aan de  bereiding van dit recept, en ook andere recepten voor  Thaise Curry is dat eerst alle groenten en vlees in hapklare blokjes gesneden worden en dat ze dan in een wok klaargemaakt worden, meestal voor 1 persoon.

Klik hier om naar het recept te gaan.

Ingrediënten en Materieel Kookworkshop Exotisch Koken

Ingrediënten en Materieel voor de kookworkshop Exotisch Koken
Trefwoord: Exotisch, Kookcursus, Thais
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 6 vellen vellen zeewier
  • 6 stengels citroengras, schuin gesneden in stukjes van 3 cm
  • 24 stukjes talanka, in sneetjes
  • 24 kaffir lime blaadjes.
  • 6 Thaise aubergines
  • 30 blaadjes Thaise basilicum
  • 6 theelepels palmsuiker
  • 30 scampi
  • 200 gram verse tonijn of zalm
  • 600 gram kipfilet
  • 1.5 liter kippenbouillon
  • 1 ei
  • 280 gram Japanse Rijst
  • rijst voor 6 personen in kookbuiltje
  • 1 paprika
  • 150 gram komkommer en/of wortel
  • 12 champignons, in schijfjes gesneden
  • 1.5 sjalot, in stukjes gesneden
  • 18 baby maïs
  • 24 stukjes wortel
  • 60 groene boontjes
  • wasabi
  • sojasaus
  • 18 koffielepels vissaus
  • 6 koffielepels chili-olie
  • snuifje Chilipoeder
  • 12 theelepels Olie
  • 6 theelepels rode curry pasta
  • 600 cl kokosnootmelk(-room)
  • sesamzaadjes

Uitrusting

bamboematjes
wokpan(nen)
4.50 van 2 stemmen

2 gedachten over “Workshop Exotisch Koken”

  1. Dag Patrick, er is een foutje geslopen in de titel van de Thaise rode curry ( is geworden Panna Cotta van passievrucht)
    Groetjes, Luc van “de Tafel en de Keuken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *