Tom Yam Soep

Tom Yam soep

Tom Yam soep, ook wel Tom Yum is een pikante heldere soep, uit de Thaise keuken.

Tom yum, ook wel tom yam (Thai: ต้มยำ), wordt gezien als een van de bekendste Thaise gerechten. Ook in de buurlanden Laos, Maleisië, Singapore en Indonesië wordt tom yum geserveerd. Deze soep is zo populair dat Delhaize er een pasta van verkoopt.

“Tom” betekent “koken” en “yam” refereert aan een pittige en zure Thaise salade die ook in het hele land wordt geserveerd. “Tom yum” is dus een Thaise pikante en zure soep.

De Thaise keuken staat bekend om het combineren van verschillende smaken binnen een maaltijd. Dit gerecht bevat twee smaken, namelijk pittig en zuur. Bij vrijwel alle Thaise gerechten worden verse ingrediënten gebruikt. De verse ingrediënten in de soep bereid zijn knoflook, citroengras, limoenblaadjes, champignons, limoensap, groene chilipeper, koriander en basilicum.

Tom yum kan geserveerd worden met zowel kip (kai), varken (moe) als garnalen (kung). Voor vegetariërs is er de tom yum hed (met champignons).

Wie het in huis heeft kan wat Ve-tsin toevoegen. Dit is een smaakversterker die vaak gebruikt wordt in de Aziatische keuken en in bewerkte voedingsmiddelen. Het is een onderwerp dat de afgelopen jaren veel aandacht heeft gekregen. Ve-tsin staat bekend om zijn krachtige vermogen om de smaak van voedsel te verbeteren en een hartige umami-smaak toe te voegen aan gerechten.

Ve-tsin is de commerciële naam voor mononatriumglutamaat (MSG), een chemische stof die van nature voorkomt in sommige voedingsmiddelen, zoals tomaten en kaas. MSG wordt geproduceerd door fermentatie van suikers, maïs of aardappelen en wordt vervolgens gezuiverd en verwerkt tot een kristallijn poeder dat wordt verkocht als ve-tsin.

Ve-tsin wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken vanwege zijn umami-smaak, die kan worden omschreven als hartig, vlezig en bouillonachtig. Umami is de vijfde smaak naast zoet, zuur, zout en bitter en wordt vaak gebruikt om de smaak van gerechten te verbeteren. Het gebruik van ve-tsin als smaakversterker is niet beperkt tot de Aziatische keuken en wordt gebruikt in veel voedingsmiddelen over de hele wereld.

Dit gerecht wordt bereid in les 9 van de Kookcursus Een Beetje Beter

naar Apple’s Thaise kookcursus, gevolgd tijdens een vakantie in dit schitterende land.

Tom Yam soep

Een pikante heldere soep, uit de Thaise keuken. Met kip of scampi.
Totale tijd20 minuten
Gang: Soep
Keuken: Thais
Porties: 1 persoon
Calorieën: 245kcal

Ingrediënten

  • 80 gram kipfilet of kippendij in blokjes
  • of
  • 5 scampi
  • 1 stengel citroengras, schuin gesneden in stukjes van 3 cm
  • 4 stukjes talanka in sneetjes
  • 2 kaffir lime blaadjes
  • 2 champignons, in schijfjes gesneden
  • 250 ml kippenbouillon, (1/4 liter =2,5 pollepels)
  • 0,25 sjalot, in stukjes gesneden
  • 1 snuifje chilipoeder
  • 2 kl vissaus
  • 1 kl chili-olie
  • 0,5 koffielepel Ve-tsin

Instructies

Voorbereiding: Klaarmaken van groenten en kip of scampi

  • Snij de groenten zoals aangegeven.
  • Snij de kipfilet in blokjes of maak de scampi schoon.

Afwerking

  • Doe de bouillon in de wok en breng aan de kook.
  • Wanneer het kookt, doe achtereenvolgens in de wok, waarbij je telkens wat tijd tussen laat:
    – Ve-tsin
    – het citroengras,
    – de talanka
    (Laat dit nu een tweetal minuten garen alvorens verder te gaan)
    – de limeblaadjes
    – de gesnipperde sjalot
    – de chili-olie
    – de schijfjes champignons
    – het chilipoeder
    – de kip of vis
    – de vissaus
  • Laat nog wat koken.

Uitrusting

Wokpan

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 245kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwit: 22g | Vet: 15g
3.40 van 5 stemmen

Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep op de site Een beetje Beter, klik hier

3.40 from 5 votes (5 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept