Dit is een recept voor Goulash uit slowcooker.
Wat stoofvlees is voor België, is goulash voor Hongarije. Goulash is de Hongaarse nationale schotel en is van oorsprong een soep. De sterk ingedikte variant is een vleesstoofpot (in het Hongaars Pörkölt genaamd) – dit is wat meestal goulash genoemd wordt).
In dit recept gaat het om een stoofpot, wat wij meestal verstaan onder goulash. Er zijn veel varianten van goulash, bijvoorbeeld met rundvlees, schapenvlees, varkensvlees en vis. Deze laatste is een zeer pikante variant.
Niet alleen in Hongarije maar ook in andere Centraal- en Zuidoost-Europese landen, zoals in Duitsland, Roemenië en het voormalige Joegoslavië is goulash populair.
Goulash
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 uien in dunne ringetjes gesneden
- 1,5 kg stoofvlees in stukken van 3 cm gesneden
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2,5 eetlepels zoete paprikapoeder
- 10 cl rundvleesbouillon
- 2 rode paprika’s in stukjes van 2 cm gesneden
- 400 gram tomaten in blik in blokjes
- 500 gram champignons in plakjes gesneden
- 15 cl zure room
- peper en zout
- Chilipoeder
Instructies
- Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan op middelmatig vuur. Voeg de ui toe. Kook al roerend gedurende 5 minuten of tot de ui zacht wordt. Breng dan de ui over naar de slowcooker.
- Verwarm de resterende olie in de pan op middelhoog vuur. Kook het rundvlees, in porties eventueel, gedurende 3 tot 4 minuten of tot het bruin is.
- Doe dan alle rundsvlees terug in de pan. Voeg de tomatenpuree en het paprikapoeder toe. Kook 1 minuut of tot het rundvlees met de puree en het paprikapoeder bedekt is. Voeg dan de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook. Breng dan over naar de slowcooker. Voeg de tomaten en paprika’s toe. Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat chilipoeder.
- Kook 4 uur lang op hoog (of 6 uur laag) en voeg in de laatste 30 minuten van de kooktijd de champignons en de zure room toe.
Uitrusting
Voedingswaarden per Portie
Wie de smaak te pakken heeft van deze Goulash uit slowcooker kunnen we verwijzen naar ons recept voor Goulashsoep, eveneens bereid in een slowcooker. Klik hiervoor hier. Voor een overzicht van hoofdgerechten op deze site klik hier. Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier.
Doe ik allemaal in de multicooker heb geen extra kookpot nodig.
IK KOOK GRAAG IN DE SLOWCOOKER
Leg uit
Waar kan je zoete paprikapoeder krijgen?
In België in bijna alle warenhuizen. Maar in dit recept kan eigenlijk alle soorten paprika poeder.
5cl = 1 tl. Is dat niet wat weinig?
In een slowcooker heb je heel weinig vocht nodig
Wel nog wat Karwijzaad, oregano en
komijn(vind ik lekker, hoort niet.)