Kaassoep

Kaassoep uit Thermomix

Voor deze Kaassoep uit Thermomix heb ik me gebaseerd op op een traditioneel recept dat ik gevonden heb op Facebook, maar dat ik niet meer kan terugvinden. Ere aan wie ere toekomt, maar ik kan jammer genoeg niet meer refereren naar dit recept.

Het zag er zo uit:

Kaassoep maakt deel uit van verschillende keukens, zoals de Amerikaanse keuken, de Colombiaanse keuken, de Franse keuken, de Mexicaanse keuken, de Zwitserse keuken en de Tibetaanse keuken. Mote de queso is een traditioneel kaassoepgerecht in het departement Córdoba in Colombia. In het Spaans wordt ‘kaassoep’ vertaald naar sopa de queso. In Zwitserland wordt kaassoep Kassuppe genoemd, en het is een specialiteitengerecht in Centraal-Zwitserland. Churu is een Tibetaanse kaassoep bereid met churu-kaas uit Tibet.

Uiteraard is kaas het hoofdgerecht in kaassoep. Deze wordt meestal geraspt of in stukken gebruikt. De gebruikte kazen zijn harde kazen zoals Cheddar, Gruyère en Parmezaanse kaas en zachte kazen zoals boerenkaas, Goudse kaas, Munsterkaas, queso blanco en queso Chihuahua. De kaas voegt zowel smaak als voedingswaarde toe aan de soep. Sommige kaassoepen hebben een rijke smaak en kunnen vetrijk zijn door het gebruik van vetrijke ingrediënten zoals boter en zware room, naast het vet in de kaas. Het vetgehalte van de soep kan worden verlaagd door ingrediënten te gebruiken zoals kaas met weinig of geen vet, vetvrije melk en vetvrije bouillon.

Melk en/of bouillon zoals kippenbouillon of fond worden gebruikt om de vloeibare basis voor kaassoep te vormen. Extra ingrediënten kunnen zijn: bier, broodkruimels, boter, eieren, ui, uiensap, knoflook, groenten zoals broccoli, bloemkool, wortel en selderij, kruiden en specerijen. In dit recept gebruiken we tomatenpuree.

Kaassoep uit Thermomix

Recept voor het bereiden van een kaassoep met tomaten in een Thermomix
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd45 minuten
Gang: Soep
Keuken: Belgisch
Trefwoord: kaassoep, Soep Thermomix
Porties: 5 porties
Calorieën: 371kcal

Ingrediënten

 • 20 gram olijfolie
 • 150 gram ui, gepeld
 • 1000 ml halfvolle melk
 • 150 ml water
 • 210 gram tomatenpuree
 • 3 bouillonblokjes
 • 2 eetlepels bloem
 • 200 gram oude kaas
 • peper en zout

Instructies

 • Doe de kaas in blokjes en doe die in de mengbeker. Hak die fijn:
  Stel TM: 15 seconden / snelheid 6
  Doe de kaas uit de mengbeker en zet even apart
 • Pel de uien en snij in vier. Doe de ui in de mengbeker
  Stel TM: 5 sec / snelheid 5 .
 • Spatel naar beneden. Voeg olijfolie toe en sauteer.
  Stel TM: 3+ minuten / 100 graden / snelheid 1 .
 • Voeg de bloem toe aan de mengbeker.
  Stel TM: 3+ minuten / 100 graden / snelheid 2 .
 • Voeg de tomatenpuree, de melk, het water en de versnipperde bouillonblokjes toe.
  Stel TM: 10+ minuten / 100 graden / snelheid 1 .
 • Voeg nu geleidelijk de kaas toe door de opening van het deksel:
  Stel TM: 1 minuut / 100 graden/ snelheid 2,5.
 • Mix nu de soep:
  Stel TM: 1 minuut / snelheid 10 (geleidelijk aan).
 • Kruid af met peper en zout.

Uitrusting

Notities

 • je kunt deze soep afwerken door wat muntblaadjes op de soep te strooien of wat room erop te doe, of uiteraard ook wat gemalen kaas.
 • indien de soep te dik is kun je die uiteraard verdunnen door water toe te voegen.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 371kcal | Koolhydraten: 25g | Eiwit: 20g | Vet: 22g
5 van 1 stem

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 4minuten in stap 2 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor.  In het kort betekent 4+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 4 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (Hier 100 graden) bereikt is. 

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep, klik hier

3 gedachten over “Kaassoep uit Thermomix”

5 from 1 vote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept