Goulashsoep

Goulashsoep uit slowcooker

Goulashsoep uit slowcooker is een Hongaars eenpansgerecht: een soort van rundsstoofvlees of rundskarbonade dat qua voorbereiding niet veel werk vraagt.

Goulash is traditioneel een eenpansgerecht: dat de herders klaarmaakten op de vlakten, wanneer ze hun kudde lieten grazen. De nadruk lag op makkelijk te dragen en lang houdbare ingrediënten, klaargemaakt in 1 pot die boven een vuur werd gehangen. Typisch werd ui en vlees aangestoofd, gekruid met paprika en andere kruiden en gekookt in water. Aardappel werd meegekookt om de aardappel meer smaak te geven en het gerecht wat in te dikken. De benaming “Gulyás” komt overigens van gulyáshús hetgeen koeherdersvlees betekent.

Volgens deze site werd dit gerecht gekookt in een eenvoudige ketel boven een vuur, hangend aan een driepoot, de Bogrács genoemd. Dat kostte wel de nodige uren maar tijd hadden de koeherders wel. Vlees hadden ze in levende lijve rond hen, de uien, paprikapoeder, karwijzaad en aardappelen waren goed mee te nemen, zonder kans op bederf. Inmiddels wordt dit gerecht ook bereid met andere vleessoorten, verse paprika’s en tomaat. Volgens sommige Hongaren hoort de verse paprika niet thuis in het authentieke gerecht maar de paprikapoeder wel. Ook de tomaat staat op de zwarte lijst van de authentieke recepten. Kortom, veel verschillende recepten en inzichten.

In vergelijking met vele klassieke recepten voor het maken van Goulashsoep gebruiken we hier minder vlees maar wel extra groenten, komijn en bloem in plaats van aardappelen en alles wordt veel kleiner gesneden. 

Goulashsoep uit Slowcooker

Goulashsoep, gemaakt in een Slowcooker
Voorbereidingstijd30 minuten
Tijd in Slowcooker4 uur
Totale tijd4 uur 30 minuten
Gang: Soep
Keuken: Hongarije
Trefwoord: soep
Porties: 8 personen
Calorieën: 219kcal

Ingrediënten

 • 1 klont boter
 • 1 kg rundsstoofvlees, uit de schouder
 • 3 grote ajuinen
 • 2 rode paprikas
 • 1 gele paprika
 • 2 eetlepels bloem
 • 70 gram tomatenconcentraat
 • 1 theelepel komijn
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • cayennepeper naar smaak
 • 2 liter gevogeltebouillon of kalfsbouillon
 • 2 blaadjes laurier
 • peper
 • zout

Instructies

 • Snij het rundsvlees in kleine blokjes. Vermeng dan met peper en zout.
 • Smelt de helft van de boter in een gietijzeren pan of stoofpot met dikke bodem. Van zodra de boter bruist, bak je de stukken vlees aan. Voeg de bloem toe wanneer het vlees mooi gekleurd is en bak nog even aan. Doe dit eventueel in meerdere keren. Schep dan over in de slowcooker.
 • Schil de uien en snij ze in halve ringen. Schil ook de paprika’s met een dunschillertje. Verwijder de zaadjes en snijd dan in de breedte in lange, dunne slierten.
 • Doe nu de andere helft van de boter in de pan of pot en stoof er de uien en paprika’s in. Kruid met paprikapoeder, cayennepeper en komijn. Voeg ook het tomatenconcentraat toe en laat mee stoven. Giet dan over in slowcooker.
 • Overgiet met bouillon en roer alles goed dooreen.
 • Voeg ook de laurierblaadjes toevoegen en zet het deksel op de slowcooker. Laat 4 uur koken op HIGH.
 • Proef en breng verder op smaak met zout en peper, en indien nodig wat extra cayennepeper.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 219kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwit: 22g | Vet: 9g
5 van 2 stemmen

Wie de smaak te pakken heeft van deze Goulashsoep uit slowcooker kunnen we verwijzen naar ons recept voor Goulash. Klik hiervoor hier. Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep op deze site klik hier. Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier.

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept