Deze Kofta Tajine komt uit het boek “The tagine dream” van Umm Maryam. Het gaat om een heerlijke Marokkaanse stoofpot met gekruide kofta balletjes, gegaard in een heerlijke tomatensaus. In tegenstelling tot het originele recept gebruiken wij geen verse tomaten, maar gepelde tomaten uit blik. De kruiden maken dit gerecht tot een culinaire beleving.
Tajines behoren tot de best smakende en unieke maaltijden. Een goede tajine is een verbazingwekkende mix van smaken van unieke kruiden, vlees en groenten. Het boek “The tagine dream” is een innovatief kookboek met een unieke kookstijl die je leert om onvergetelijke tajines te maken. Je leert klassieke tajines uit Marokko, Tunesië en Algerije. Maar deze recepten zijn nog maar het begin. Na het lezen van deze recepten ben je klaar om je eigen unieke tajines te maken.
Kofta is rundergehakt gemengd met specerijen en verse kruiden, dat meestal als burgertjes of in cilindervorm aan spiesjes gegrild wordt. Afhankelijk van de streek waar je het gerecht tegenkomt en de bereidingsvorm, heet het ook wel ‘kefta’ ‘kofte’ of ‘kafta’.
Kofta Tajine
Ingrediënten
Voor de saus
- 600 gram tomaten uit blik, in blokjes gesneden
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijn
- 0,5 theelepel cayennepeper
- 3 eetlepels peterselie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- Zout en peper, naar smaak
- 60 ml plantaardige olie
Voor de Kofta balletjes
- 600 gram gemalen rundvlees
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijn
- 0,5 theelepel cayennepeper
- 3 eetlepels in blokjes gesneden verse platte peterselie
- 2 teentjes teentjes knoflook, fijngehakt
Instructies
- Doe de tomaten, het paprikapoeder , komijn, cayennepeper, peterselie, knoflook, wat peper, wat zout en de olie in de tajine en laat dit ongeveer 20 minuten sudderen met deksel op de pan. Roer het mengsel ondertussen een paar keer goed dooreen.
- Pak een kom en meng het gemalen rundvlees, paprikapoeder, komijn, cayennepeper, peterselie, knoflook, wat peper en wat zout goed dooreen.
- Vorm er dan gehaktballetjes van.
- Voeg de gehaktballetjes na 20 minuten koken toe aan de sudderende saus, zet het vuur laag en doe het deksel op de pan. Laat het vlees 15 minuten koken of tot het vlees helemaal gaar is.
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een tajine, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.
Test
Kan dit in een gewone kookpot?