Spieringkoteletten uit slowcooker

Spieringkoteletten uit de slowcooker

Het idee om spieringkoteletten uit de slowcooker klaar te maken ontstond toen ik zag hoe in de grootkeuken van Zorg Leuven door Peter en Mo spiering klaargemaakt werd met een verassend mals eindresultaat als gevolg. Moet ook wel, de meeste van hun meer dan duizend klanten zijn immers bejaarden. Zij bakken eerst het vlees onder hoge temperatuur aan beide kanten aan in volg-doende vetstof alvorens het vlees in gastronormenbakken te leggen. Vervolgens worden de bakresten losgemaakt met water, worden er Aromat en Provençaalse kruiden toegevoegd en wordt het vlees overgoten met dit mengsel tot alle vlees in de gastronormbakken onderstaat. Vervolgens worden alle schotels in een combisteamer geplaatst en gedurende 2 uur aan 130 graden en 30% vochtgehalte gegaard. Een slowcooker leek me een mooi alternatief voor thuiskoks bij gebrek aan een professionele combisteamer.

De spieringkotelet komt uit het nekstuk van het varken en bevat laagjes vet tussen de spierbundels. Door het vet wordt het vlees lekker sappig.  Spiering is ideaal om te bakken, braden, stoven en roosteren. Probeer het eens in hutsepot of, als het iets dikker gesneden is, in een stoofpotje. Maar ook op de barbecue is het een erg smaakvol stukje vlees. Koud wordt spiering gezouten en gerookt. In Nederland wordt spiering schouderkarbonade of halskarbonade genoemd. De schouderkarbonade komt niet van de schouder, maar van het deel net naast de schouder. De halskarbonade komt daarentegen wel van de hals. Het zijn delen die veel bewegen, werkvlees en daarom vind je in verhouding tot de karbonades die verder naar achter in de karbonadestreng zitten, meer vet. Schouder- of halskarbonades aan één stuk (dus niet geportioneerd) noemt men er procureur.

Aromat Kruidenzout van Knorr is een poeder dat een extra dimensie van smaak aan uw gerechten toevoegt. Dit kruidenzout is perfect om de smaak van uw favoriete gerechten te verbeteren en ze een extra boost te geven. Het is een veelzijdige kruidenmix die kan worden gebruikt voor vlees, vis, groenten en nog veel meer. U kunt het gebruiken als vervanging voor gewoon zout of als extra smaakversterker.

Spieringkoteletten uit de slowcooker

Spieringkoteletten uit de slowcooker
Bereidingstijd30 minuten
Passieve tijd7 uur
Totale tijd7 uur 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: slowcooker, Spiering
Porties: 8 personen

Ingrediënten

 • 8 spieringkoteletten
 • peper en zout
 • olijfolie
 • 4 grote ui gepeld en in halve ringen gesneden
 • Aromat, naar smaak
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 handvol oregano
 • Maïzena Express Bruin eventueel

Instructies

 • Kruid het vlees aan beide zijden met peper en zout.
 • Verhit een (bij voorkeur gietijzeren) pan, en laat wat olijfolie goed warm worden.
 • Leg evenveel koteletten als mogelijk in de pan zodat alle vlees de bodem raakt.
 • Bak de koteletten bruin aan beide zijden.
 • Leg de koteletten in de slowcooker.
 • Doe wat water in de pan en maak de bakrestjes los van de pan. Giet dan dit water over in de slowcooker.
 • Herhaal de stappen 3 tot en met 6 tot alle vlees gebakken is.
 • Voeg nu opnieuw wat olie toe aan de pan en bak de uiringen glazig. Voeg voldoende water toe zodat alle uien onder staan. Voeg naar smaak Aromat en oregano toe en roer goed dooreen.
 • Giet ook dit mengsel over het vlees in de slowcooker. Voeg eventueel nog wat water toe tot alle vlees onder vocht staat.
 • Leg de laurierblaadjes in de slowcooker, zet het deksel erop en laat het vlees 7 uur garen op LOW.
 • Gooi de laurierblaadjes weg.
 • Haal het vlees uit de slowcooker.
 • Zeef eventueel het vocht uit de slowcooker in een sauspan en dik aan met de maïzena

Notities

Wie geen Aromat bezit kan een of meer bouillonblokjes gebruiken. 
De spiering is zo mals dat je er gemakkelijk pulled pork van kan maken.
5 van 4 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.

5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept