Een recept voor Sushi, zoals dit bereid wordt in les 9 van de kookcursus Een Beetje Beter.
Sushi is eigenlijk geen gerecht in de strikte zin van het woord, maar eerder een snack. Het is dé snack uit Japan, hoewel oorspronkelijk afkomstig uit Z.O. Azië, waarvan het hoofdbestanddeel met rijstazijn aangezuurde rijst is (sushi meshi of sumeshi). De vorm die men uiteindelijk aan de rijst geeft en de andere bestanddelen bepalen het type.
Naast de rijst gebruiken wij meestal tonijn, zalm, omelet, advocado, parika en wortel, maar iets anders is ook mogelijk. Wij maken in eerste instantie Maki-sushi of norimaki. Hierbij wordt de rijst opgerold nadat die uitgesmeerd wordt op een vel nori (zeewier). In het midden wordt dan één van de bepalende ingrediënten gelegd, zoals komkommer, zalm, krabvlees of stukjes omelet. De rol die ontstaat wordt in “moten” gesneden. Wij zullen meerdere ingrediënten gebruiken. Daarnaast maken we ook Uramaki. Dit zijn binnenstebuiten gekeerde rollen. Ze worden min of meer op dezelfde manier gemaakt als gewone maki-sushi rollen, en kunnen zowel dun als dik zijn. Het verschil is dat de nori vellen nu niet aan de buitenkant zijn, maar in het midden, omringd met de rijst die nu aan de buitenkant zit.
De sushi wordt voor het nuttigen eerst even in de sojasaus gedoopt waarbij het het beste is om alleen de vis en niet de rijst in de sojasaus te dopen omdat anders het rolletje uit elkaar kan vallen. Nog veel meer daarover, kun je hier vinden.
Sushi
Ingrediënten
Voor de rolletjes
- 3 vellen zeewier of nori
- 1 ei(eren)
- 0,33 paprika
- 100 gram komkommer en/of wortel
- 100 gram verse tonijn of zalm
- sesamzaadjes
Voor de saus
- wasabi
- sojasaus
Voor de rijst
- 200 gram Japanse Rijst
- 280 ml water
- 3 koffielepels rijstazijn
Instructies
Voorbereiding (Rijst en Ingrediënten)
- Week de rijst gedurende minstens 1/2 uur in koud water. Ververs dit enige malen.
- Doe de rijst en het water in een kom met goed sluitend deksel en zet op heel matig vuurtje. Laat ongeveer 30 minuten koken, zonder het deksel op te heffen.
- Laat de rijst afkoelen. Wanneer de rijst kou is, vermeng de rijst met de rijstazijn. Meng goed dooreen en zet weg tot gebruik.
- Snij de komkommer en/of wortel in reepjes, evenals de vis.
- Doe de paprika 30 minuten onder een gril, ontvel en snij in reepjes.
- Kluts het ei en bak een omelet. Snij in reepjes
Maken van de Maki rolletjes
- Doe het ziewiervel op een bamboematje met de blinkende kant naar beneden. Spreid de rijst in een dun laagje uit over het vel, waarbij je aan de zijkanten 1 cm vrijlaat en bovenaan 4 cm vrijlaat.
- Doe de vis, de eireepjes en de groentenreepjes over de gehele lengte in het midden van het blad. Voeg eventueel een beetje wasabi toe.
- Rol nu het geheel op met het matje: Trek hiervoor het matje van achter naar voor. Als de onderrand bij de bovenkant komt, wordt de onderrand van de nori naar binnen geduwd waardoor het geheel verder gerold kan worden
- Bevochtig het laatste stukje ziewier en druk stevig aan.
- Doe nu de rol in cellofaan, druk stevig aan en bewaar nog minstens 3 uur in de koelkast.
Maken van de Uramaki rolletjes
- Bedek de rolmat met plasticfolie, die voorzichtig gevouwen wordt rond de randen, zodat de folie aan zichzelf kleeft. In de folie worden enkele gaatjes geprikt om de lucht te laten ontsnappen.
- We nemen nu een half vel nori. De rijst wordt gelijkmatig verdeeld over het hele oppervlak. Dan, met een snelle beweging, neemt u het vel en draait het om, zodat de rijst tegen het oppervlak van het matje ligt. De plastic film voorkomt dat de rijst aan de mat blijft kleven. Wasabi en vulling worden toegevoegd en het wordt opgerold met behulp van de mat. Omdat de rijst nu aan de buitenkant zit, is het niet moeilijk om de naad van de rol goed af te sluiten.
- Voordat de rol in cellofaan wordt gewikkeld kan deze met bvb sesamzaad worden bestrooid.
Afwerking
- Haal de rol uit de cellofaan en snij in ongeveer 13 sneetjes.
- Meng sojasaus met wasabi en doe die apart op het serveerbord.
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle antipasti gerechten op de site Een beetje Beter, klik hier