Wie kent ze niet. De gehaktballetjes uit de Ikea. Ons recept voor Zweedse Gehaktballetjes uit Thermomix probeert die zo goed als mogelijk te benaderen. Zowel de balletjes als de saus worden in de Thermomix bereid.
De Zweedse gehaktballen van de Ikea zijn razend populair. Wie naar dit Zweedse warenhuis gaat, zal vaak even wat van deze ballen willen proeven. Het recept is gebaseerd op eenvoudige ingrediënten. De gehaktballetjes hebben een milde smaak dankzij het gebruik van broodkruimels. Er wordt een roomsaus en een bosbessenjam bij geserveerd.
Zweedse recepten zijn gebaseerd op eenvoudige ingrediënten. Van oorsprong moesten de Zweden het vaak met hun eigen streekproducten doen, wat ervoor zorgde dat de Zweden een vrij eenvoudige keuken hadden. Vlees is er duur, daarom wordt het vaak tot gehakt verwerkt. Desalniettemin wisten de Zweden met hun eigen producten prima recepten te verzinnen. De vleesbal (köttbullar) oftewel de Zweedse gehaktbal, is er één van. IKEA heeft dit eeuwenoude eenvoudige recept weer bovenaan de kaart weten te krijgen.
Ons recept is gebaseerd op het recept van de website https://www.thermo.kitchen/swedish-meatballs-made-thermomix/
Zweedse Gehaktballetjes uit Thermomix
Ingrediënten
Voor de balletjes
- 4 el paneermeel
- 150 gram ajuin
- 200 gram rundsgehakt
- 500 gram varkensgehakt
- 0,5 tl komijn
- 0,25 tl peper
- 0,25 tl zout
- 1 el tomatenpuree
Voor de saus
- 120 gram ajuin
- 10 gram look
- 30 gram olijfolie
- 40 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 gram bruine fonds
- 100 gram zure room
- 2 el mosterd
- 0,25 tl zout
- 0,25 tl peper
Instructies
Maak de balletjes
- Doe de ajuin in de mengbeker van de Thermomix.
Stel TM in: 4 seconden / snelheid 9 - Voeg de rest van de ingrediënten voor de balletjes toe, maar NIET het Gehakt.
Stel TM in: 5 seconden / snelheid 5 - Voeg het gehakt toe.
Stel TM in: 1 minuut / Deegkneedstand 1 - Doe het gehaktmengsel uit de beker en maak de beker schoon. Rol balletjes van ongeveer 30 gram.
- Verdeel de balletjes over onderste bodem van de Varoma-schaal en de bovenste Varoma-schaal. Doe 1 liter kokend water in de beker en plaats Varoma schaal erop. Stel TM in: 20+ minuten / 100 graden/ snelheid 2,5
- Breng de balletjes over in een andere schaal en hou warm.
Voor de saus
- Doe de ajuin en knoflook in de Thermomix beker.
Stel TM in: 3 seconden/ snelheid 9 - Doe de olie bij de ui. Stel TM in: 3+ minuten/ Varoma / snelheid 1
- Doe de boter en de bloem bij het uimengsel. Stel TM in: 3+ minuten/ Varoma / snelheid 2
- Stel TM in: 1 minuten/ 100 graden / snelheid 2
Giet verspreid over die tijd 1/5 van de bruine fonds (of rundsbouillon) door de opening in de mengbeker. - Voeg overblijvende fonds / bouillon in Thermomix. Stel TM in: 3+ minuten/ 100 graden / snelheid 3
- Voeg zure room, mosterd, peper en zout toe. Stel TM in: 5+ minuten/ 100 graden / snelheid 4
- Giet saus over balletjes en dien op.
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd
Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 20+ in stap 5 van de bereiding van de balletjes betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 20+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 20 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (105 graden) bereikt is. In stap 3 daarentegen ontbreekt het + teken bij de tijdsaanduiding; Dat betekent dat die aangeduide tijd de totale tijd in die stap is. Dus hier moet niets bijgeteld worden.
Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.
Geachte,
Ben dit recept aan het proberen, maar mijn thermomix staat al 15 min op 100 en geraakt niet tot 105… dus die 20+ is onmogelijk… aan wat kan dit liggen? Heb zoals gezegd 1l water gebruikt. (Wel een klein beetje knor vloeibare vleesbouillon in gedaan) kan dit de oorzaak zijn?
Heb je wel degelijk kokend water gebruikt? Dan moet dat toch na maximum 10 minuten op 105 graden gekomen zijn. Nu, 100 graden is geen drama. 20 minuten op 100 graden is ook goed. An de bouillon kan het zeker niet liggen.
Ja, uit de waterkoker.. vond het ook raar.. ga in oog houden, want had ook even temperatuur op 115 gezet en wijzigde ook niet 🤔 mss ff fout in software dan…