Pizza gebakken op pizzaplaat

Pizza gebakken op pizzaplaat

Hier leggen we uit hoe we in een gewoon keukenfornuis toch een lekkere pizza kunnen bereiden.

Om een echt knapperige krokante pizza te bakken die niet verbrandt heb je een steenoven nodig, en die heeft niet iedereen in huis of in de tuin. (Ik heb die lekker wel 🙂 ). In een steen-of houtoven lopen de temperaturen immers op tot meer dan 400 graden en zo hoog geraak je nooit in een gewone oven.

Maar hoe bak je dan een goede pizza in een ‘normale’ oven?

PIZZA BAKKEN IN DE OVEN

De ovens die de meeste van ons hebben zijn hete luchtovens die vooral de lucht verwarmen in de oven, en zodra je het deurtje open doet ontsnapt veel van deze warme lucht. Als je na het voorverwarmen van je oven je vers gemaakte pizza erin schuift is de temperatuur al sterk gedaald.
De oven moet nu eerst weer goed op temperatuur komen, wat een paar minuten duurt, daarna begint de pizza pas goed te bakken, maar omdat een pizza eigenlijk maar kort hoort te bakken zal hij nooit zo lekker krokant worden: onze oven heeft simpelweg niet de constante temperatuur.

PIZZAPLAAT VOOR HET BAKKEN VAN PIZZA IN EEN NORMALE OVEN

pizzasteen

Al heel lang is is er een oplossing voor het behouden van een meer constante temperatuur in normale ovens: de pizzasteen. Klassiek is dit een uit gebakken klei gemaakte schijf, meestal rond. Deze bestaat in verschillende diktes. Je moet de pizzasteen in de oven plaatsen en ongeveer een uur verwarmen alvorens de pizza erop te leggen; Recent zijn er echter ook platen in metaal ipv klei. Steen en staal gedragen zich immers erg verschillend wat warmtegeleiding betreft. Staal geleidt beter dan steen, bij steen is het ook nog afhankelijk van de steensoort en baksteen. Sommige stenen bevatten ook nog lucht, waar tijdens het vormen toen de steen nog klei was water in de steen zat.
De dikte en de materiaalsoort zijn bepalend voor de hoeveelheid warmte die opgeslagen wordt. Zo zal een stalen plaat van 3 cm dik veel meer warmte opslaan dan een chamotte steen van 3 cm dik.

Wij gebruiken een plaat van bakingsteel.com. Wij zullen een pizza margherita bereiden.

WAT IS EEN PIZZA MARGHERITA

De pizza margherita is een typisch Napolitaanse pizza met als ingrediënten tomatenmozzarella, verse basilicumzout en olijfolie. Samen met de andere twee Napolitaanse pizza’s, de pizza marinara en de pizza margherita extra valt deze onder een keurmerk van de Europese Unie.

Het recept is waarschijnlijk veel ouder maar werd voor zover bekend voor het eerst beschreven in 1830 in een boek over Napels, genaamd: Napoli, contorni e dintorni. De pizza is later vernoemd naar de Italiaanse koningin Margaretha, echtgenote van koning Umberto I. Zij bezochten de stad in 1889. De koningin wilde graag een lokale specialiteit eten en de kok Raffaele Esposito van pizzeria Brandi bakte deze pizza. Het verhaal gaat dat zij bijzonder gecharmeerd was omdat de pizza de kleuren van de Italiaanse vlag had (groen, wit en rood). De koningin heeft Esposito daarom een bedankbrief geschreven. Een kopie van deze brief, gedateerd 11 juni 1889, hangt nu nog steeds aan de muur van pizzeria Brandi. Esposito zou de pizza daarop naar haar vernoemd hebben.

Voor een recept van pizzadeeg kun je hier klikken. Het gaat om een deeg dat 72 uur rijst.

Pizza Margherita

Pizza gebakken op pizzaplaat in een gewone oven
Passieve Tijd1 uur
Totale tijd1 uur 20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 1 pizza
Calorieën: 785kcal

Ingrediënten

 • 1 pizzabol zie hoger voor recept
 • 75 gram tomatenblokjes
 • 100 gram mozarella bij voorkeur van buffel
 • 1 scheutje olijfolie
 • enkele blaadjes basilicum

Instructies

 • Mix de tomatenblokjes heel lichtjes; Vermijdt om teveel te mixen omdat anders de saus te waterachtig wordt.
 • Haal met een vork de mozarella uiteen en laat uitlekken in een vergiet of zeef.
 • Plaats de pizzaplaat zo hoog mogelijk in de oven, zo dicht mogelijk van de gril. Laat 1 uur verwarmen aan de hoogste temperatuur. Meestal is dit 275 graden.
 • Doe nu de gedurende 10 minuten de grill aan. Rol in die tijd het deeg tot een pizzaschijf uit en beleg (spaarzaam) met tomatensaus;
 • Doe de grill uit en zet opnieuw de oven aan. Plaats de pizza in de oven en bak gedurende 4 minuten of tot de korst al lichtjes bruin is.
 • Haal de pizza uit de oven de doe gedurende 1 minuut de gril aan. Doe wat olijfolie op de pizza en de de mozzarella. Doe ook de basilicumblaadjes erop, maar zorg dat die onder de olie zitten.
 • Doe de grill uit, zet de pizza opnieuw in de oven en bak gedurende 2 minuten.
 • Doe nog 1 minuut de grill aan en haal de pizza uit de oven.

Uitrusting

Oven met grill

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 785kcal | Koolhydraten: 91g | Eiwit: 34g | Vet: 31g
4.80 van 5 stemmen

Voor een overzicht van alle deegbereidingen (brood en pizza) op de site Een beetje Beter, klik hier.

4.80 from 5 votes (5 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept