Langzaam Gegaarde Chili con Carne Puur

Langzaam Gegaarde Chili con Carne Puur

Dit is een recept voor Chili con Carne, klaargemaakt in een slowcooker, vandaar ook Langzaam. We noemen het Langzaam Gegaarde Chili con Carne Puur omdat enkel de basisingrediënten gebruikt worden. Op deze site staat hier al een ander recept voor langzaam Gegaarde Chili con Carne, maar met aardappelen.

Chili con carne (Spaans voor chili met vlees) is een stoofpot die samengesteld is uit vlees (meestal gehakt of spek) en chilipeper. Traditioneel wordt er verder gebruikgemaakt van knoflook, ui en komijn. Meestal worden er ook bonen en tomaten aan toegevoegd. Er bestaan allerlei variaties waarbij voor andere soorten vlees, vleesvervangers (ook wel chili sin carne genoemd, Spaans voor chili zonder vlees) of afwijkende ingrediënten gekozen wordt. Chili con carne is niet Mexicaans.Nochtans ligt de oorsprong wel degelijk in het Aztekenrijk. Bonen, gekookt met tomaten en pepers waren er al populair vóór Cortez in de potten kwam roeren. De moderne versie ontstond naar men zegt in de Verenigde Staten, meer bepaald in San Antonio, Texas, zo’n 200 kilometer van de Mexicaanse grens. Chili con carne betekent ‘pepers met vlees’ en is typische armemensenkost, want het belangrijkste ingrediënt, de bonen, wordt in de naam verzwegen. Het gerecht verspreidde zich met het populair worden van gedroogd chilipoeder en de Tex-Mex rage die vanaf de jaren zeventig opkwam in New York. Bij ons werden taco’s en enchilada’s nog eens twintig jaar later hip, maar de chili is nooit echt populair geworden in de studentenrestaurants rond het kerkhof van Elsene. Meer informatie over chili con carne kun je hier lezen.

Chili uit de crockpot/slowcooker smaakt nog lekkerder. Door het lange sudderen vermengen de smaken zich tot een verrukkelijk gerecht. Door te bereiden in de slowcooker is de kans op aanbakken zo goed als onbestaande.

Deze chili con carne is een mooi voorbeeld van een gerecht dat prima in een grote hoeveelheid te maken is. Hij is ook heel goed in te vriezen voor een volgende keer.

Serveer de ‘chili con carne‘ met rijst en een flinke lepel frisse zure room

Langzaam Gegaarde Chili con Carne Puur

Heel eenvoudige bereiding van chili con carne, in de slowcooker.
Voorbereidingstijd1 uur
Totale tijd7 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mexicaans, Tex-Mex
Porties: 7 personen
Calorieën: 749kcal

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kg rundergehakt
  • 3 grote groene paprika’s ,in stukjes gesneden
  • 3 grote uien ,in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook ,fijngesneden
  • 300 gram wortel ,in stukjes gesneden
  • 1700 gram rode kidneybonen uit blik
  • 1200 gram tomatenblokjes
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 theelepel chilipoeder (naar willekeur aan te passen)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel kaneel

Instructies

  • Verwarm de olie in een pan en bak er het gehakt “rul” in aan.
  • Doe het gehakt in de slowcooker en vermeng er alle andere ingrediënten door!
  • Doe de deksel erop en laat het minimaal 6 uur op stand laag staan.

Uitrusting

Notities

Extra serveertip: Een beetje zure room op de chili.
Heb je geen crockpot? Geen nood!
Je kunt de chili con carne ook heel goed in een gewone pan maken.
Fruit dan in een grote braadpan de ui en de knoflook glazig in wat olijfolie.
Voeg de kruiden toe en  bak het gehakt mee tot het rul is.
Voeg dan de  tomatenblokjes, puree, wortelen en paprika toe en laat ca. anderhalf uur pruttelen zonder het deksel op de pan.
Wanneer de saus mooi dik is geworden voeg je de bonen toe en laat je deze even mee warmen.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 749kcal | Koolhydraten: 38g | Eiwit: 62g | Vet: 39g
4.67 van 6 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier.

5 gedachten over “Langzaam Gegaarde Chili con Carne Puur”

Geef een reactie