Dit is een recept voor Chili con Carne, klaargemaakt in een slowcooker, vandaar ook Langzaam. We noemen het Langzaam Gegaarde Chili con Carne Puur omdat enkel de basisingrediënten gebruikt worden. Op deze site staat hier al een ander recept voor langzaam Gegaarde Chili con Carne, maar met aardappelen.
Chili con carne (Spaans voor chili met vlees) is een stoofpot die samengesteld is uit vlees (meestal gehakt of spek) en chilipeper. Traditioneel wordt er verder gebruikgemaakt van knoflook, ui en komijn. Meestal worden er ook bonen en tomaten aan toegevoegd. Er bestaan allerlei variaties waarbij voor andere soorten vlees, vleesvervangers (ook wel chili sin carne genoemd, Spaans voor chili zonder vlees) of afwijkende ingrediënten gekozen wordt. Chili con carne is niet Mexicaans.Nochtans ligt de oorsprong wel degelijk in het Aztekenrijk. Bonen, gekookt met tomaten en pepers waren er al populair vóór Cortez in de potten kwam roeren. De moderne versie ontstond naar men zegt in de Verenigde Staten, meer bepaald in San Antonio, Texas, zo’n 200 kilometer van de Mexicaanse grens. Chili con carne betekent ‘pepers met vlees’ en is typische armemensenkost, want het belangrijkste ingrediënt, de bonen, wordt in de naam verzwegen. Het gerecht verspreidde zich met het populair worden van gedroogd chilipoeder en de Tex-Mex rage die vanaf de jaren zeventig opkwam in New York. Bij ons werden taco’s en enchilada’s nog eens twintig jaar later hip, maar de chili is nooit echt populair geworden in de studentenrestaurants rond het kerkhof van Elsene. Meer informatie over chili con carne kun je hier lezen.
Chili uit de crockpot/slowcooker smaakt nog lekkerder. Door het lange sudderen vermengen de smaken zich tot een verrukkelijk gerecht. Door te bereiden in de slowcooker is de kans op aanbakken zo goed als onbestaande.
Deze chili con carne is een mooi voorbeeld van een gerecht dat prima in een grote hoeveelheid te maken is. Hij is ook heel goed in te vriezen voor een volgende keer.
Serveer de ‘chili con carne‘ met rijst en een flinke lepel frisse zure room
Langzaam Gegaarde Chili con Carne Puur
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 kg rundergehakt
- 3 grote groene paprika’s, in stukjes gesneden
- 3 grote uien, in stukjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 300 gram wortel, in stukjes gesneden
- 1700 gram rode kidneybonen uit blik, uitgelekt
- 1200 gram tomatenblokjes
- 70 gram tomatenpuree
- 1 theelepel chilipoeder, (naar willekeur aan te passen)
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel kaneel
Instructies
- Verwarm de olie in een pan en bak er het gehakt “rul” in aan.
- Doe het gehakt in de slowcooker en vermeng er alle andere ingrediënten door!
- Doe de deksel erop en laat het minimaal 6 uur op stand Hoog staan.
Uitrusting
Notities
Je kunt de chili con carne ook heel goed in een gewone pan maken.
Fruit dan in een grote braadpan de ui en de knoflook glazig in wat olijfolie.
Voeg de kruiden toe en bak het gehakt mee tot het rul is.
Voeg dan de tomatenblokjes, puree, wortelen en paprika toe en laat ca. anderhalf uur pruttelen zonder het deksel op de pan.
Wanneer de saus mooi dik is geworden voeg je de bonen toe en laat je deze even mee warmen.
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.
het was heerlijk, ik heb er alleen nog mager gerookt spek doorheen gedaan
Wat voor bonen heb je gebruikt? Gedroogd of uit blik/pot?
Uit blik
Zijn hierbij gedroogde bonen of bonen uit blik/pot gebruikt?
Uit blik
Dag, laat u de bonen uitlekken, of doet u het met het nat erbij?
Ik laat de bonen uitlekken. Bedankt voor uw vraag. Ik zal het recept aanpassen zodat dit duidelijk is.
Gaan de bonen er ook al vanaf het begin bij in de slowcooker of voeg je deze op het laatst toe?
Jazeker Rudy, de bonen gaan er vanaf het begin bij. Aangezien je niet (of heel weinig roert), blijven die heel.
Zitten er geen rode paprika’s, mais en bruine bonen in ? En inderdaad deed ik vroeger er spekblokjes is. Nu maak ik een halal versie, dus geen spekblokjes meer.
Lekker hoor! Smaak was boven verwachting.
Gaan de uien ook rauw mee in de slowcooker?
Zeker!
Heb ik ook zo gedaan ben benieuwd vanavond gaan we er van eten de schoonzoon is een echte liefhebber van chili con carne bedankt voor de reactie.