Braadsaus

Braadsaus uit Thermomix

Dit is een recept voor Braadsaus uit Thermomix.

Braadsaus wordt klassiek gemaakt door na het aanbakken van een lekker stukje vlees het vet uit de pan te gieten (dégraisseren) en vervolgens extra vloeistof (déglaceren) toe te voegen waarmee de aanbaksels los geroerd worden. Het spreekt vanzelf dat hoe smaakvoller die toegevoegde vloeistof is, hoe beter de saus zal smaken. Goede bouillons doen het prima. wij verkiezen bruine fonds omdat dit nog smaakvoller is.

Een fond ontstaat door het laten inkoken van een bouillon op basis van beenderen verrijkt met groenten en kruiden, en dit gedurende 8 tot 9 uur.  Afhankelijk van hun kracht en concentratie wordt er gesproken over: bruine fonds (kalf-, rund- en lamsfond) of blanke fonds (kalf- en gevogeltefond).

Wij verkiezen de bruine fonds in poedervorm van het merk “Chef” waarbij je eerst de poeder in warm water moet oplossen.

Maar soms heb je geen aanbaksels, bvb wanneer je grilt, barbequet of  sousvide bereidt. Dan is het handig om toch braadsaus te kunnen klaarmaken. En daartoe dient dit recept.

Naar een recept van Linda Trouillard, waarbij we de rode wijn en water vervangen hebben door de bruine fonds.

Braadsaus uit Thermomix

Recept voor het maken van braadsaus in een Thermomix
Totale tijd30 min
Gang: Saus en Dressing
Keuken: Modernistisch
Porties: 8 personen
Calorieën: 80kcal

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 knoflookteentje
  • 40 gram rundsvlees of rundsvleesgehakt
  • 10 gram Olie
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • 300 gram bruine fonds.
  • 120 gram room
  • 1 el el groentenbouillonpasta of -poeder
  • 1 snuifje zout en peper

Instructies

  • Ui, look en rundstoofvlees in de Thermomix.

    Stel TM in: 10 sec / snelheid 10.
  • Gehakt mengsel naar beneden spatelen en olie toevoegen.
    Stel TM in: 3+ minuten / varoma / snelheid 1/ Zonder MaatBeker (MB).
  • Tomatenpuree bijvoegen.

    Stel TM in: 2 minuten / varoma / snelheid 1/ Zonder MB.
  • Bloem toevoegen.

    Stel TM in: 2 minuten / varoma / snelheid 1/ Zonder MB.
  • Bruine fonds, room, groentenbouillonpasta, zout, peper toevoegen.
    Stel TM in: 20+ minuten / 100°C/ snelheid 2.
  • Nu nog mixen

    Stel TM in: 5 seconden / snelheid 8.
  • Tot slot nog de saus zeven.

Uitrusting

Notities

De saus kan je invriezen in porties.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 80kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwit: 3g | Vet: 8g
4 van 3 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 3 in stap 2 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 3+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 3 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (Varoma) bereikt is. In stap 3 daarentegen ontbreekt het + teken bij de tijdsaanduiding; Dat betekent dat die aangeduide tijd de totale tijd in die stap is. Dus hier moet niets bijgeteld worden.

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle sausen, klik hier.

Geef een reactie