Mayonaise

Mayonaise

Dit is het basisrecept voor mayonaise. Mayonaise is een koude, witte saus op basis van olie en eidooiers, eventueel op smaak gebracht met azijn of citroensap, mosterd of andere smaakmakers. Het is een stabiele emulsie van plantaardige olie in water, waarbij de eidooier als emulgator optreedt.

Dit recept wordt bereid in de eerste les van de kookcursus Een Beetje Beter

Mayonaise

DE OERSAUS
Totale tijd10 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Belgisch, Frans, Klassieke
Porties: 8 porties
Calorieën: 408kcal

Ingrediënten

  • 2 eierdooiers
  • 1 koffielepel mosterd
  • 3,5 dl Olie
  • 2 eetlepel citroensap of witte wijnazijn
  • 1 snuifje Peper
  • 1 snuifje zout

Instructies

  • Doe de eierdooiers en mosterd in een kom (bij voorkeur met holle bodem).
  • Roer de eierdooier en de mosterd met een garde voorzichtig door elkaar.
  • Klop er dan straalsgewijs de olie onder. Blijf gelijkmatig en in eenzelfde richting rustig roeren.
  • Ga door tot het mengsel (liaison) gebonden is.
  • Doe er dan de azijn of het citroensap bij.
  • Kruid naar smaak met peper en zout.

Notities

Het is aanbevolen dat alle ingrediënten op dezelfde temperatuur zijn. Het liefste op kamertemperatuur.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 408kcal | Eiwit: 6g | Vet: 12g
5 van 1 stem

Geef een reactie