Mayonaise

Dit is het basisrecept voor mayonaise. Mayonaise is een koude, witte saus op basis van olie en eidooiers, eventueel op smaak gebracht met azijn of citroensap, mosterd of andere smaakmakers. Het is een stabiele emulsie van plantaardige olie in water, waarbij de eidooier als emulgator optreedt.

 Het is vreemd vast te stellen dat veel mensen schrik hebben dat het niet zal lukken om zelf mayonaise te maken omdat ze zou schiften. Deze vrees is ongegrond. Het zou helpen indien alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben bij het bereiden. Wanneer de mayonaise in een zeldzaam geval toch schift, kun je deze redden door een nieuwe eidooier in een propere kom te doen en hieraan de geschifte mayonaise druppel voor druppel toe te voegen terwijl je blijft roeren. Als dat niet mocht werken, neem dan opnieuw een schone kom en voeg een halve theelepel heet water toe. Zorg ervoor dat je de garde niet afspoelt en blijf kloppen in het water totdat er schuim ontstaat. Voeg dan vervolgens geleidelijk aan de geschifte mayonaise toe.

Dit recept wordt bereid in de eerste les van de kookcursus Een Beetje Beter

Mayonaise

DE OERSAUS
Totale tijd10 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Belgisch, Frans, Klassieke
Porties: 8 porties
Calorieën: 408kcal

Ingrediënten

  • 2 eierdooiers
  • 1 koffielepel mosterd
  • 350 ml olie
  • 2 eetlepel citroensap of witte wijnazijn
  • 1 snuifje peper
  • 1 snuifje zout

Instructies

  • Doe de eierdooiers en mosterd in een kom (bij voorkeur met holle bodem).
  • Roer de eierdooier en de mosterd met een garde voorzichtig door elkaar.
  • Klop er dan straalsgewijs de olie onder. Blijf gelijkmatig en in eenzelfde richting rustig roeren.
  • Ga door tot het mengsel (liaison) gebonden is.
  • Doe er dan de azijn of het citroensap bij.
  • Kruid naar smaak met peper en zout.

Notities

Het is aanbevolen dat alle ingrediënten op dezelfde temperatuur zijn. Het liefste op kamertemperatuur.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 408kcal | Eiwit: 6g | Vet: 12g
5 van 6 stemmen

Voor een overzicht van alle sausen op de site van Een Beetje Beter, klik hier

5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept