Simpele, huiselijke Curry

Simpele huiselijke Curry

Een recept voor een Simpele huiselijke Curry naar een recept naar Camellia Panjabi, Currries p. 51.

Camellia Panjabi is de auteur van ’s werelds best verkochte boek over curry, 50 Great Curries of India (Kyle Cathie 2006). Er zijn meer dan 800.000 exemplaren van verkocht en het wordt omschreven als ‘de definitieve gids voor de Indiase keuken’. Zij werd geboren in Mumbai, studeerde economie aan Cambridge en werd vervolgens marketingdirecteur van Taj Hotels, de meest prestigieuze hotelgroep van India. Met een levenslange passie voor eten hielp Camellia bij het opzetten van verschillende restaurants voor deze vooraanstaande hotels, waar weinig bekende regionale gerechten werden geserveerd. Voor een overzicht van haar boeken, klik hier.

In Les 8 van de Kookcursus Een Beetje Beter wordt dit gerecht bereid.

Curry, zoals het woord in India gebruikt wordt, betekent gewoon ‘saus’. Een Indiaanse curry wordt gemaakt door vlees of groentes tezamen met vele ingrediënten te bereiden, gebruik makend van verdikkingsmiddelen en een specerijenmengsel, maar niet van bloem. Meestal worden uien als bindmiddel gebruikt. Daarbij is het van het grootste belang dat de uien goed bruin gebakken worden. Een veel voorkomende fout bij beginners is precies om de uien niet genoeg te bruinen. Om uien goed te bakken begin je best op een middelmatig vuur en verlaag je de temperatuur als de uien hun water verloren hebben en bruin beginnen te zien. In deze les zullen we een basiscurry maken die met alle soorten vlees kan gemaakt worden;

Om een curry te bereiden moet u altijd een pan gebruiken met een niet-reagerende binnenkant. De meeste curries hebben een zuur ingrediënt. Als u een rood- of geelkoperen pan gebruikt, moet die langs binnen dus vertind zijn. Roestvast staal is wat dat betreft beter dan aluminium of geëmailleerd staal. Zeker moet de pan een dikke bodem hebben.

De meeste curries beginnen met het verhitten van vet. Uit traditie geven de Indiërs de voorkeur aan ghee, oftewel geklaarde boter. U kunt evenwel de olie van uw voorkeur gebruiken. Omdat de specerijen en uien aan het begin van een bereiding eerst enige tijd moeten worden gebakken is boter niet geschikt omdat het te snel bruin kleurt en verbrandt.

De volgorde van specerijen is belangrijk omdat iedere specerij zijn eigen karakteristiek heeft wat betreft vrijgeven van aroma’s bij verhitting. Omdat de baktijd van ieder kruid belangrijk is, is het daarom aan te raden alle ingrediënten op voorhand af te wegen en klaar te zetten voor de olie verwarmd wordt. Het is immers de onderlinge hoeveelheidsverhouding van de specerijen, de manier waarop ze gebruikt worden zowel als de balans tussen de specerijen en de andere smaakgevende ingrediënten, die de smaak bepaalt. (Bemerk trouwens hoe vaak de exacte tijd aangegeven wordt in alle gerechten).

Een ander belangrijk punt is de intensiteit van de hitte. In eerste instantie is het vuur middelhoog, maar daarna moet de curry op een laag vuur verder gaar gesudderd worden. Met het deksel op de pan, zodat de aroma ‘s binnengesloten blijven.

Simpele, huiselijke Curry

Indiase manier om saus te maken
Pasieve Tijd1 uur
Totale tijd2 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Porties: 6 personen
Calorieën: 334kcal

Ingrediënten

 • 1200 gram kipfilets of lamstoofvlees
 • 3 el ghee of olie
 • 3 grote uien
 • 6 teentjes knoflook
 • 1 stukje gember van 1,5cm
 • 2 tl gemalen koriander
 • 1 snufje kurkuma
 • 1 tl gemalen komijn
 • 1 tl garam masala
 • 3 tl paprikapoeder
 • 600 gram gepelde tomaten uit blik

Instructies

Bereiding

 • Snij de uien heel fijn. Plet de knoflookteentjes. Rasp de gember met een gemberrasp of snij zeer fijn.
 • Plet de tomaten met het vocht tot moes. Snij het vlees in hapklare stukjes.
 • Verhit de vetstof in een stevige pan. Doe er de ui in en bak op een middelhoog vuur onder veelvuldig roeren gedurende 20 minuten of tot dat de ui goed bruin is.
 • Voeg knoflook en gember toe en laat 1 minuut meebakken.
 • Voeg de gemalen koriander toe en roer een minuut om.
 • Doe er de kurkuma, komijn, garam masala en paprika bij en roer nog 30 seconden om.
 • Voeg (afhankelijk van dikte saus) eventueel al roerend wat water toe en laat 10 minuten zachtjes koken.
 • Doe er de tomaten bij en laat nog eens 5 minuten sudderen.
 • Doe nu het in stukjes gesneden vlees erbij.
 • Kook de curry zachtjes verder tot het hoofdingrediënt klaar is. Dit neemt toch minstens één uur in beslag.

Afwerking

 • Bestrooi eventueel vlak voor het serveren met gehakte verse korianderblaadjes.
 • Serveer met rijst of pitta-brood.

Uitrusting

Creuset

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 334kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwit: 38g | Vet: 6g
4 van 5 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

4 from 5 votes (5 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept