Chicken tikka masala (ook afgekort als CTM) is een Brits-Indiaas gerecht. Het wordt in het Nederlandse taalgebied wel kip tikka masala genoemd. Het bestaat uit kip (chicken) die in stukjes is klein gesneden en gekruid (tikka) dan gebakken (traditioneel in een tandoori oven en vervolgens opgediend in een saus met gemengde specerijen (masala) die in dit geval (vrijwel steeds) tomaten of tomatenpuree bevat.
De oorsprong van het gerecht is niet zeker, maar veel bronnen schrijven het toe aan de Zuid-Aziatische gemeenschap in Groot-Brittannië, sommige bronnen noemen ook Glasgow als de stad van oorsprong. Kip tikka masala is mogelijk afgeleid van boterkip, een populair gerecht in het noordelijke Indiase subcontinent. Het Multicultural Handbook of Food, Nutrition and Dietetics schrijft het ontstaan ervan toe aan migrantenkoks uit Bangladesh in de jaren zestig, nadat ze vanuit Bangladesh naar Groot-Brittannië waren gemigreerd. In die tijd ontwikkelden en serveerden deze migrantenkoks een aantal nieuwe, niet-authentieke “Indiase” gerechten, waaronder kip tikka masala.
Historici van etnische voeding, Peter en Colleen Grove, bespreken meerdere herkomstclaims van kip tikka masala, en komen tot de conclusie dat het gerecht zeer zeker is uitgevonden in Groot-Brittannië, waarschijnlijk door een Bengalese chef-kok.
Een andere verklaring is dat het is ontstaan in een restaurant in Glasgow, Schotland. Deze versie vertelt hoe een Brits-Pakistaanse chef-kok, Ali Ahmed Aslam, eigenaar van een restaurant in Glasgow, kip tikka masala uitvond door een saus te improviseren die was gemaakt van een blik gecondenseerde tomatensoep, en kruiden.
Chef Anita Jaisinghani, een correspondent in de Houston Chronicle, schreef dat het meest waarschijnlijke verhaal is dat de moderne versie werd gecreëerd in de vroege jaren ’70 door een ondernemende Indiase chef-kok in de buurt van Londen” die Campbell’s tomatensoep gebruikte.
Rahul Verma, een eetcriticus, die schrijft voor The Hindu, zei dat hij het gerecht voor het eerst proefde in 1971 en dat de oorsprong ervan in Punjab, India ligt. Hij zei: “Het is in principe een Punjabisch gerecht van niet meer dan 40-50 jaar oud en moet een toevallige ontdekking zijn die periodieke improvisaties heeft gekend.
Dit recept werd afgeleid van het recept voor de bereiding met een Thermomix dat hier staat.
Kip Tikka Masala
Ingrediënten
- 75 gram olijfolie
- 300 gram ui, in kleine stukjes gesneden
- 175 gram water
- 2 rode chilipepers, ontpit, in kleine stukjes gehakt
- 5 teentjes knoflook, gepeld en in kleine stukjes gesneden
- 30 gram verse gember, gepeld en geraspt
- 30 gram appelciderazijn
- 1,5 theelepels kaneel
- 4 hele kruidnagels
- 1 theelepel kardemom
- 2 stukjes steranijs
- 600 gram gehakte tomaten uit blik
- 1,5 theelepel zout
- ¾ theelepel chilivlokken, optioneel
- 1,5 theelepel kurkuma poeder
- 1,5 theelepel garam masala
- 3 eetlepels curry poeder
- 1200 gram kippendijen of kipfilet, in blokjes gesneden
- 2 rode paprikas, zaden verwijderd, middelgrote dobbelstenen
- 200 gram (culinaire) room
Instructies
- Doe de olie in een pan met dikke bodem en verwarm. Doe dan de ui erbij en bak tot de uien bruin zien. Dit duurt ongeveer een kwartier.
- Voeg de chili, gember, knoflook, appelciderazijn en het water toe aan de uien.Bak gedurende 5 minuten.
- Voeg kaneel, kruidnagel, kardemom, steranijs, tomaat in blik, zout, chili indien gebruikt, kurkuma , garam masala en kerriepoeder toe.Bak gedurende 20 minuten.
- Voeg kipfilet en in blokjes gesneden paprika toe. Bak gedurende 15 minuten.
- Voeg room toe.Bak gedurende 3 minuten.
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site van Een Beetje Beter, klik hier.