Mosselen Nduja

Mosselen met ’nduja

Deze mosselen met ’nduja zijn zowel pikant als romig en vooral heel lekker. Mosselen hebben op zich niet veel nodig. Enkele aromatische groenten zoals ui en selderij en een flinke draai van de pepermolen zijn al voldoende om van een heerlijk potje mosselen te genieten. Aan de andere kant voelt dit schelpdiertje zich ook goed in mediterraan gezelschap. Vooral in de Spaanse keuken worden regelmatig mosselen verwerkt, denk bijvoorbeeld maar aan paella of tal van tapas. Voor deze pittige mosselen kun je pikante chorizo (Spaanse worst) gebruiken, maar nog beter is het met ‘nduja. 

Nduja is een (zeer) pittige en smeerbare worst uit het zuiden van Italië. Het wordt meestal gemaakt met delen van het varken, zoals de schouder en buik, zongerijpte pepers en wat knoflook, peper en zout.

‘Nduja is behoorlijk pittig. Het vlees wordt gekneed met de kruiden en pepers en daarna voor lange tijd gedroogd. Hoe pittig het is, hangt af van de soorten pepers die gebruikt zijn bij de bereiding van de worst, maar veelal is dit behoorlijk. Het wordt voornamelijk geserveerd met sneetjes brood of met rijpe kaas, maar de unieke smaak maakt het geschikt voor een verscheidenheid aan gerechten. Het kan bijvoorbeeld ook worden toegevoegd aan pastasauzen. Mocht het echt te pittig zijn, kun je het wat ‘verzachten’ met olijfolie.

‘Nduja is afkomstig uit het kleine dorpje Spilinga in het zuiden van Calabrië. Je kunt het in deze regio in tal van vormen kopen, maar de worst zelf is uiteraard het meest traditioneel. De keuken van deze regio in het zuiden van Italië staat bekend om haar pittige eten – zo wordt de rode ui er ook veelvuldig verbouwd – en haar goedkope producten. Het vlees dat gebruik wordt voor de ‘Nduja is eigenlijk gewoon het varkensvlees dat overblijft. Doordat ze sommige delen van het vlees niet kunnen verwerken bij andere vleesproducten, hebben ze er een mengelmoesje van gemaakt en pepers aan toegevoegd. Op deze manier gebruik je alles van het varken optimaal!

Nduja stamt ook nog eens van een Italiaans dialect: het Calabrees. ‘Nduja spreek je uit als [Nd-oe-sja].

Nduja is een verre neef van de Franse Andouillette en ook de Spaanse sobrasada is directe familie en kun je dus ook gebruiken.

Mosselen met ’nduja

Mosselen met pikante worstsalami
Voorbereidingstijd10 minuten
Totale tijd20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Mosselen, Nduja
Porties: 2 personen
Calorieën: 681kcal

Ingrediënten

 • 2 kilo mosselen
 • 2 el olijfolie
 • 60 gram ’nduja
 • 100 gram pancetta
 • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
 • 4 tenen knoflook, gepeld en grof gehakt,
 • 5 gele kerstomaten, in tweeën gesneden
 • 250 ml droge witte wijn
 • 125 gram zure room
 • 3 takjes verse bladpeterselie, grof gesneden

Instructies

 • Borstel de mosselen onder de koude kraan af in een vergiet. Gooi beschadigde en open exemplaren weg.
 • Snijd de pancetta in fijne reepjes. Haal de ’nduja met twee vorken uit elkaar. Verhit de olie op matig vuur in een grote pan. Roerbak de ’nduja en pancetta ongeveer 4 minuten (tot de pancetta knapperig is).
 • Haal het vlees uit de pan en bak nu de ui ongeveer 2 minuten. Doe nu ook de knoflook in de pan en roer goed. Bak nog één minuutje.
 • Roer de wijn erdoor en breng het mengsel aan de kook. Kook nu zonder deksel tot het vocht voor meer dan de helft ingekookt is. Roer af en toe.
 • Doe nu de zure room, de tomaten en het vlees in de pan. Roer nu ook de mosselen erdoor. Laat de mosselen 5 minuten koken met het deksel op de pan en schud de pan af en toe. ­Controleer na 5 min of de mosselen open zijn. Doe het deksel weer op de pan en kook 1 min tot ze allemaal open zijn.
 • Haal de pan van het vuur. Roer de bladpeterselie door de mosselen en verdeel over de borden.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 681kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwit: 17g | Vet: 50g
4.50 van 4 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

4.50 from 4 votes (4 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept