Gefrituurde Courgettebloemen

Dit recept voor gefrituurde courgettebloemen is afkomstig van de site OhMyDish dat je hier kunt bekijken. In Italië zijn deze gevulde en gefrituurde bloemen van de vrouwelijke courgette-planten heel populair. Bij ons is deze bereiding minder populair. Het is aan te raden courgettebloemen die al een dag oud zijn te gebruiken omdat de bladeren dan iets slapper geworden zijn en ze dan gemakkelijker opzij geschoven en dichtgevouwen kunnen worden. Met krakend verse krokante bloemetjes is de kans groter dat de bloem scheurt. Het is ook belangrijk de bitter smakende stampertjes binnenin te verwijderen. Dat gaat het best met een schaar.

Voor het beslag neem je bij voorkeur koud bier. Dit beslag moet lekker dik zijn, te dun beslag valt van je bloem af. Heb je geen bier in huis of wil je geen alcohol gebruiken, neem dan spuitwater uit de koelkast. Het koolzuurhoudend water zorgt voor kleine bubbels in het beslag, deze gaatjes worden groter zodra het beslag in contact komt met hete olie. Dit zorgt uiteindelijk voor een krokante(re) korst. Koud vocht draagt ook weer bij aan de krokanterigheid. 

Voor het bakken is een frituurpan niet echt nodig. Je kunt het ook gewoon in een pan met een dikke bodem doen. Verhit een ruime laag plantaardige olie in de pan. Om te weet te komen wanneer de olie heet genoeg is kun je een klein stukje brood in de pan gooien. Als dat meteen gaat pruttelen en bakken, is de olie warm genoeg. Hou de courgettebloem vast bij de courgette, dus de bloem naar beneden, en laat in de olie zakken. In een kleine pan bak je er één tegelijk. Draai halverwege om zodat ook de andere kant mooi goudbruin bakt. Een minuutje per courgettebloem is voldoende, dan is het beslag gebakken en de dunne courgettes zijn ook gaar. Vis eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier terwijl je de volgende bakt. In een grote pan kun je meerdere bloemen tegelijkertijd bakken.

Gefrituurde Courgettebloemen

Courgettebloemen in beslag en gefrituurd
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Frituur
Porties: 4 personen
Calorieën: 463kcal

Ingrediënten

 • 8 courgettebloemen
 • 200 gram feta
 • rasp van een halve citroen
 • paar takjes verse salie
 • peper en zout naar smaak
 • 5 eetlepels tempurameel
 • 5 eetlepels koolzuurhoudend water of bier
 • plantaardige olie, om te frituren

Instructies

Voorbereiding

 • Rasp de schil van een halve citroen fijn en vermeng dit samen met verkruimelde feta. Was eventueel de salie en snijd deze vervolgens fijn. Meng deze samen met de feta en de citroenzeste.
 • Verwijder het stampertje binnenin, dit kun je het makkelijkste voorzichtig met een schaar doen. Je kunt deze eventueel ook erin laten, maar ze zijn een klein beetje bitter.
 • Vul de bloemen voorzichtig met het feta mengsel. Vul ze niet tot de rand, want dan kun je de bloem niet meer sluiten door deze voorzichtig dicht te draaien. Je hebt hiervoor geen prikkertje of iets anders nodig, als je de bloem dicht draait zal dat voldoende zijn.

Afwerking

 • Verhit zonnebloemolie tot 180 graden Celsius in een frituurpan of braadpan met dikke bodem.
 • Maak een glad tempurabeslag, vermeng hiervoor tempurameel en het bier (of koolzuurhoudend water).
 • Haal de courgettebloemen door het tempurabeslag en zorg ervoor dat ze dicht zijn. Frituur tot goudbruin aan beide kanten, voeg er niet teveel tegelijk toe aan de olie en serveer direct.

Uitrusting

Frituurpan

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 463kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwit: 13g | Vet: 34g | Suiker: 3g
5 van 5 stemmen

Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *