Kikkererwten met rozemarijn en knoflook

In dit recept voor Kikkererwten met rozemarijn en knoflook vertrekken we van gedroogde kikkererwten.

De kikkererwt is een geel, rond peulvruchtje met een nootachtige smaak die je gedroogd, in pot of in blik kan kopen. Kikkererwten zijn één van de meest eiwitrijke peulvruchten. Ze zijn dan ook erg geschikt als vleesvervanger en worden vaak gebruikt in de vegetarische keuken. Verder zijn kikkererwten rijk aan vezels, B-vitamines, ijzer, zink, koper, fosfor en mangaan en zijn ze een bron van gezonde koolhydraten.

Kikkererwten zijn zeer smaakvolle, gezonde peulvruchten. Ze zijn over de hele wereld populair, maar misschien toch wel het meest in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en India: gekookt, geroosterd, in salades, tot puree verwerkt in hummus of vermalen tot meel voor falafel en papadums.

Voor het koken van kikkererwten gebruik je gedroogde bonen, omdat deze meer smaak bevatten dan voorgegaarde bonen. Nadeel is wel dat de gedroogde kikkererwten behoorlijk wat meer tijd kosten dan voorgegaarde erwten. Gelukkig hoef je er niet al die tijd bij te zijn, maar zorg er wel voor dat je hier rekening mee houdt. Voordat we de kikkererwten kunnen koken, zullen we ze moeten weken.

De gedroogde kikkererwten moeten minstens lang weken voordat deze klaar zijn om gekookt te worden. Door de kikkererwten te wellen zorg je ervoor dat ze zachter zijn. Zo hoeven ze minder lang te koken en kan je lichaam ze makkelijker verteren. Om de peulvruchten te wellen neem je een ruime pan, bak of kom. Deze vul je vervolgens met koud water. Hiervoor moet je ongeveer 3 keer zoveel water gebruiken als kikkererwten. Kortom, maak je 300 gram kikkererwten, dan zal je zo’n 900 gram water nodig hebben.

Gebruik bij voorkeur kikkererwten die pas een jaar geoogst zijn.

Kikkererwten met rozemarijn en knoflook

Kikkererwten in gebakken olie met rozemarijn en knoflook
Voorbereidingstijd12 uur
Bereidingstijd1 uur
Gang: Bijgerecht
Keuken: Vegetarisch
Trefwoord: kikkererwten, Vegetarisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 179kcal

Ingrediënten

 • 200 gram kikkererwten
 • 2 teentjes knoflook
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 3 takjes rozemarijn
 • 1 handje oregano
 • peper en zout

Instructies

 • Laat de kikkererwten 12 tot 24 uren weken in koud water
 • Giet het weekvocht af.
 • Breng in een ruime pan met vers water aan de kook. Gebruik 3 keer de hoeveelheid water als de hoeveelheid kikkererwten. Als het water kookt voeg je de kikkererwten toe. Kook 45 tot 60 minuten. Kook je de kikkererwten langer dan verliezen ze een bite en kunnen ze te zacht worden. Giet het kookvocht af.
 • Verhit de olijfolie en voeg de ongepelde teentjes knoflook toe met de oregano en de rozemarijn. Bak alles tot de knoflook knapperig is en de olie de smaak van de rozemarijn heeft geabsorbeerd.
 • Gooi de knoflook en rozemarijn weg. Doe de kikkererwten in de aromatische olie en roer om ze te verwarmen en de smaken te laten mengen. Breng op smaak met peper en zout en serveer warm.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 179kcal | Koolhydraten: 7g | Eiwit: 3g | Vet: 15g
5 van 4 stemmen

Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *